Fusk och plagiat

Fusk och plagiat

Vuxenutbildningen ser allvarligt på fusk och plagiat. Här kan du läsa mer om vad det innebär och vilka konsekvenser det kan få.

Fusk

Fusk innebär att du som elev bryter mot skolans regler vid olika bedömningssituationer som till exempel skriftliga prov eller tester som genomförs för att bedöma olika förmågor. Det kan till exempel handla om att du som elev vid ett prov använder dig av fusklappar, mobiltelefoner eller andra otillåtna hjälpmedel.

Plagiat

Plagiat innebär att du som elev använder andras arbeten för att få en skrift att framstå som din egen. Plagiat handlar om otillåten kopiering eller imitation av någon annans verk. Källor ska tydligt framgå om man använder delar av någon annans verk.

AI

Det är inte tillåtet att använda AI genererade texter vid inlämningsuppgifter. Inlämningsuppgifter är till för att du som elev skall kunna lära dig mer inom ämnet och är inte betygsgrundande.

Konsekvenser vid fusk eller plagiat

Om misstanke uppstår om fusk eller plagiat blir provet underkänt och läraren pratar med eleven. Om eleven har fuskat förut, skickas hen också till Rektorn. Rektorn bestämmer om eventuella avstängningar, t. ex. från nästa prov eller från kursen/utbildningen.

En elev skickas direkt till rektor om hen inte accepterar att provet blir underkänt på grund av fusk eller om hen är otrevlig mot läraren/provvakten.

För dig som elev kan konsekvensen bli att ett moment i kursen inte bedöms eller att kursen i sin helhet inte bedöms. Om fusk förekommit vid upprepade tillfällen av samma elev kan rektorn stänga av elev i upp till 14 dagar. Eleven kan stängas av från kursen eller från utbildningen i sin helhet. Beslut om förlängning av avstängning tas i kommunstyrelsen

Disciplinära åtgärder regleras i 5 kap. 17 och 18 §§ skollagen (2010:800)