Beredskapsveckan 2024
Sätt i gång, det är temat på årets beredskapsvecka som arrangeras 23-29 september över hela Sverige. Tingsryds kommun kommer på olika sätt uppmärksamma och sprida kunskap om krisberedskap.
Beredskapsveckan är en temavecka och kommunikationsinsats som arrangeras vecka 39 varje år. Veckan leds av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och genomförs av många aktörer samtidigt i syfte att stärka motståndskraften hos invånarna. Tillsammans är vi alla en del av Sveriges beredskap.
Under beredskapsveckan är Tingsryds kommun med och arrangerar två föreläsningar för allmänheten, flera övningar och utbildningar kommer att äga rum inom olika verksamheter i kommunen och flera kommunikationsinsatser kommer att genomföras.
Intervjuer med personer inom Tingsryds kommun berättar om kommunens arbete under veckan:
- Måndag: Johan Smedin, beredskap- och säkerhetssamordnare
- Tisdag: Svante Karlsson, Försvarsutbildarna
- Onsdag: Kristian Håkansson, projektledare KHOSS
- Torsdag: Maria Ehrenberg, Civilförsvarsförbundet
- Fredag: Jonas Lennartsson, biträdande måltidschef
Torsdagen den 26 september - föreläsning med Försvarsutbildarna
Tid: 18.00-20.00
Var: Biblioteket i Tingsryd
Om föreläsningen: Vad gör du om mobilen är död, internet har slutat fungera och ljuset inte tänds när du slår på strömbrytaren? Kan du hantera en situation när det inte finns el eller vatten under flera timmar, ja kanske flera dagar eller veckor? På föreläsningen För din säkerhet! får du grundläggande kunskaper om var du hittar information vid kriser och hur du stärker din förmåga att ta hand om dig själv och dina nära vid kriser i samhället.
Läs mer här: För din säkerhet!
Lördagen den 28 september - föreläsning med Civilförsvarsförbundet
Tid: 11.00-11.30 och 14.00-14.30
Var: Kärrasand, Vemboö Sockenförening
Om föreläsningen: Att ha hemberedskap innebär att vara förberedd innan kriser sker. Du förväntas klara dig utan samhällets hjälp i en vecka. Då kan samhället fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.
Så kan du sätta igång
Webbutbildning - Medveten, redo, trygg
Den här utbildningen vänder sig till dig som är 18 år och äldre och som är nyfiken på civilt försvar och krisberedskap.
Webbutbildning: Hemberedskap - sju dagar
Öva på att hantera ett långvarigt strömavbrott som påverkar hela samhället och där du bor. ”Sju dagar” tar cirka 15 minuter att genomföra.
Vikfoldern "Sju dagar"
En vikfolder med ett sju dagars-scenario med lärande och praktiska tips.
Engarera dig
Frivilliga resursgruppen, FRG, finns till hands för bland annat kommunen när de ordinarie resurserna behöver förstärkas. Du kan hjälpa till med din kompetens och engagemang.
Förbered dig
Du förväntas klara dig i sju dagar. Sätt igång med rätt förberedelser så att du även kan hjälpa andra. Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat, värme och att kunna ta emot viktig information.
Broschyren Om krisen eller kriget kommer
Alla hushåll i Sverige fick broschyren "Om krisen eller kriget kommer" hemskickad 2018. Den går fortfarande att ladda ner på flera språk, lyssna på eller beställa. Läs mer på MSB:s hemsida eller klicka på broschyren för att läsa den på svenska.
Sidansvarig: Kansliavdelningen
Senast uppdaterad: 2024-09-27