Bygglovsguiden
Bygglovsprocessen är indelad i sju steg, från förberedelse av ditt projekt till innan invigningen av ditt färdiga byggprojekt. Nedanför presenteras dessa sju steg och du kan klicka på plustecknen nedan för att läsa mer om vad varje steget innebär och vad som krävs för att komma vidare. En bra början inför en ansökan är att kolla igenom stegen för att få en förståelse för helheten. Beroende vad du ansöker bygglov för kan processen och kraven variera.
1. Förbered ditt projekt
Vilka regler finns för just ditt område?
En detaljplan bestämmer vad personer, företag och myndigheter får eller inte får göra inom ett visst markområde. Det kan vara ett par kvarter eller några fastigheter. En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument.
En detaljplan består av en plankarta med bestämmelser samt planbeskrivning. Här kan du söka detaljplanen till din fastighet och se planbestämmelser. Om du behöver hjälp att tolka detaljplanen får du gärna höra av dig till oss på plan- och bygglovsavdelningen.
Vem äger huset eller tomten?
Om det inte är du som äger huset eller tomten måste du ha ett godkännande från husets ägare för att få bygga eller göra ändringar som till exempel att sätta upp en skylt eller ta bort en bärande vägg.
Om du har tomträtt bör du fråga ägaren om det finns några begränsningar för byggande. Det kan vara snävare bestämmelser än vad som står i detaljplanen.
Omfattas din fastighet av strandskydd?
Strandskyddet kan gälla oavsett om du behöver bygglov eller inte. Tänk på att även ett litet vattendrag som ett dike eller en liten bäck kan vara strandskyddat. Här kan du läsa mer om strandskydd.
Informera dina grannar
Prata med dina grannar. Projektet får inte innebära en betydande olägenhet för grannarna enligt plan- och bygglagen. Det betyder att du ska visa hänsyn till grannarna när det exempelvis gäller skuggor, insyn eller försämrad utsikt. Även om ditt byggprojekt följer detaljplanen och du har lagen på din sida är det alltid bra att prata med grannarna om projektet. Bygglovsprocessen går snabbare och smidigare och risken minskar för att ditt bygglov överklagas.
2. Skicka in rätt handlingar
Hur du ansöker
Du kan ansöka om lov via vår e-tjänst. Där fyller du i ansökan och laddar upp ritningar och handlingar som PDF-dokument. Här hittar du även bygglovsblanketten ifall du istället vill ansöka via mejl eller per post. Ansökan via mail skickas med bifogade handlingar i PDF-format till mbf@tingsryd.se. Om du inte kan ansöka digitalt skickar du din ansökan till: Tingsryds kommun, miljö- och byggnadsförvaltningen, Box 88, 362 22 Tingsryd. Du kan också lämna din ansökan i medborgarkontoret på Torggatan 12.
Vilka handlingar som krävs för olika typer av ärenden och hur dessa ska vara utförda kan du läsa mer om i våra checklistor.
3. Din ansökan behandlas
Registrering
När vi registrerat din ansökan gör vi en första granskning. Då kontrollerar vi om åtgärden verkligen kräver bygglov och om du har skickat med alla handlingar som krävs.
Om vi bedömer att din ansökan är ofullständig kontaktar vi dig så att du kan komplettera den. Det kan handla om att uppgifter saknas eller att ritningarna inte är tydliga eller av tillräckligt bra kvalitet.
När din ansökan bedömts som fullständig får du ett mottagningsbevis. Det innehåller information om bland annat hur lång tid det kommer att ta innan du får ditt beslut. Tänk på att om du vill ha ditt bygglov beviljat till sommaren bör du lämna in din ansökan i god tid, gärna tre månader innan du vill starta det arbete som du söker tillstånd för.
Lovprövning
En bygglovshandläggare utses för att pröva ditt ärende. Handläggaren prövar sedan:
- Om detaljplanen och områdesbestämmelser tillåter det du vill bygga.
- Om byggnaden är lämplig för sitt ändamål.
- Om byggnaden har en god form-, färg- och materialverkan.
- Om den är tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
- Om en kontrollansvarig behövs.
Om åtgärden avviker från gällande detaljplan ska sakägare och grannar ges möjlighet att yttra sig.
4. Beslut
Beslut
När ärendet har granskats och alla förutsättningar har utretts så beslutar antingen miljö- och byggnadsnämnden eller bygglovshandläggare om lov kan beviljas
Om nämnden avslår din ansökan kan du överklaga beslutet till länsstyrelsen som då prövar din överklagan. Information om hur du överklagar kommer med beslutet.
I samband med att du fått ett beviljat bygglov skickat till dig får även dina grannar och andra berörda parter en upplysning om att ditt bygglov har beviljats. Bygglovsbeslutet kungörs även i Post- och Inrikes Tidningar.
Om ingen överklagar vinner bygglovsbeslutet laga kraft. Det betyder att beslutet inte längre kan överklagas.
Bygglovet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från dagen då beslutet vann laga kraft.
Du får börja bygga först fyra veckor efter att lovbeslutet har kungjorts och när du har fått ett startbesked.
Får du avslag på din bygglovsansökan har du rätt att överklaga. På följande länk redogörs det för hur du ska gå tillväga för att överklaga ett bygglov som inte beviljats.
5. Innan projektet startar
Du måste få startbesked innan du får bygga
Innan projekt- eller byggstart behöver du få ett skriftligt startbesked från din handläggare. I vissa enkla bygglovsärenden ingår startbeskedet i bygglovet och då är det bara att sätta igång.
Ett beslut om bygglov, rivningslov och marklov får dok inte påbörjas, trots att startbesked har getts, förrän fyra veckor efter det att lovbeslutet har kungjorts och publicerats i Post- och Inrikes Tidningar. Här kan du själv se publiceringsdatumet genom att söka på den fastighet det gäller, www.poit.bolagsverket.se
Tekniskt samrådsmöte
Före byggstart behövs i vissa fall ett tekniskt samråd då ni går igenom förutsättningarna för ditt byggprojekt. Tid och datum beslutar du tillsammans med din bygglovsinspektör. Ibland kan mötet hållas per telefon.
Det tekniska samrådet ska genomföras för sådana projekt som behöver en kontrollansvarig, om det inte är uppenbart onödigt. Som byggherre kan du också begära eller efterfråga tekniskt samråd. Här kan du läsa mer om tekniskt samrådsmöte.
Om det inte behövs något tekniskt samråd kan miljö och byggnadsnämnden ge dig startbesked tillsammans med bygglovet.
I annat fall kommer vi att besluta om startbesked då begärda handlingar har inkommit.
När du har fått ditt startbesked kan du, 4 veckor efter det att beslutet om bygglov har kungjorts i Post- och Inrikes Tidningar, påbörja de åtgärder som du har fått bygglov för. Om du påbörjar åtgärden utan startbesked kan du bli tvungen att betala en byggsanktionsavgift.
Kontrollplan
För enklare projekt ska du lämna in förslag till kontrollplan redan i bygglovskedet men senast i samband med det tekniska samrådsmötet. Kontrollplanen bör ange vilken kontroll som ska göras, vilka intyg och övriga handlingar som ska redovisas, vilka anmälningar som ska göras, samt vem som utfört utstakning och kontrollmätning. Det ska också vara tydligt vem som ska utföra kontrollerna. Det är du som byggherre som är ansvarig för att en kontrollplan blir upprättad och att den sedan följs. Här kan du läsa mer om kontrollplan.
Hur länge är ditt bygglov giltigt?
Bygglovet gäller i fem år, om åtgärden påbörjats inom två år från beslutsdatum.
Roller och ansvar
Du behöver känna till vem som har vilket ansvar när du ska bygga. Läs om vilka roller och ansvar olika personer har, för att vara säker på att rätt kunskap finns inom projektet och för att veta vad du som bygglovssökande har för eget ansvar.
Byggherre
Byggherre är den person som för egen räkning utför eller låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten. Det betyder exempelvis att det är du som beställer ett byggarbete som är byggherre, inte entreprenören eller byggaren/byggfirman som gör själva arbetet.
Entreprenör
En entreprenör är normalt sett den som utför arbetet i ett projekt. Entreprenören är ofta anlitad av byggherren. En entreprenör kan till exempel vara ett företag som utför byggarbeten.
Kontrollansvarig
I de flesta byggprojekt finns det krav på att du ska ha en kontrollansvarig till hjälp. Här kan du söka efter certifierade kontrollansvariga. Det är endast små ändringar av småhus och ytterligare några små åtgärder som är undantagna från kravet. Här kan du läsa mer om kontrollansvarig.
6. Medan projektet pågår
Kommunens arbetsplatsbesök
När projektet pågår kan bygglovsinspektören komma att besöka byggplatsen. Vid det tekniska samrådet bestäms det när i processen som besöket ska vara. till exempel innan plattan gjuts och före invändig beklädnad.
Vid arbetsplatsbesöket kontrollerar inspektören bland annat att kontrollplan och bygglov följs, att den kontrollansvarige är närvarande i föreskriven utsträckning och att inget uppenbart strider mot byggreglerna. Inspektören gör dock ingen genomgripande besiktning av hela byggplatsen. Platsbesöket innebär inte att bygget har blivit godkänt. Ansvaret ligger fortfarande hos dig som byggherre att allt blir gjort på rätt sätt.
På Boverkets webbplats kan du läsa mer om arbetsplatsbesök.
Ändringar under byggandets gång
Vill du göra någon ändring från det beviljade bygglovet är det viktigt att du tar kontakt med förvaltningen innan du genomför förändringarna. Det kan komma att krävas ett nytt beslut om bygglov vid ändringar.
Läs om tillsyn och olovligt byggande här på Boverkets webbplats.
7. Innan invigning
Slutsamråd
När byggprojektet är färdigställt ska i de flesta fall ett slutsamråd hållas tillsammans med miljö- och byggnadsnämnden, dig och kontrollansvarige. Då diskuteras bland annat hur kontrollplanen har genomförts, vilka avvikelser som kan ha uppkommit, den kontrollansvariges utlåtande och förutsättningarna för att få ett slutbesked. Slutsamrådet hålls generellt på byggarbetsplatsen, om det har bedömts att ett slutsamråd behövs. Det framgår startbeskedet/bygglovet om bygglovshandläggaren eller nämnden anser att det behövs ett slutsamråd.
Slutbesked
Innan det är dags att flytta in i ditt nybyggda hus eller börja använda det du byggt behövs ett slutbesked. Ett slutbesked är ett beslut från bygglovsavdelningen att byggnader och anläggningar som fått startbesked nu får tas i bruk och användas. Slutbeskedet är ett godkännande att ett eller flera byggen eller projekt kan anses slutförda. Innan du har fått ett slutbesked får du inte börja använda byggnaden eller projektet. För att få ett slutbesked ska du som byggherre visa att alla krav enligt bygglovet, kontrollplanen, startbeskedet och andra villkor är uppfyllda.
Sidansvarig: Miljö- och byggnadsförvaltningen
Senast uppdaterad: 2022-11-09
Bygg, bo och miljö
- Boende
- Kommunalt vatten och avlopp
- Eget vatten och avlopp
- Vatten- och avloppsplan
- Vattenkiosk
- Avfallshantering
- Livsmedel, miljö- och hälsoskydd
- Samhällsplanering
- Kartor
- Planprocessen
- Sammanhållen bebyggelse
- Detaljplaner
- Detaljplaner aktuella
- Detaljplan för del av Mårslycke 1:29
- Detaljplan Tingsryd 14:1 m fl. ”Örnenplanen”
- Detaljplan för Dunshult 1:11
- Detaljplan för del av Tåget 1:2
- Detaljplan för del av Tingsryd 4:95
- Detaljplan för Tingsryd 3:14 – Orthex
- Detaljplan för del av Mårslycke 1:29 – Camping
- Planändring för Vagnen 4 m.fl. – Lastbilscentralen
- Planändring för Linneryd 5:77 – JGA
- Detaljplaner aktuella
- Ansöka om planläggning
- Översiktsplanering
- Landsbygdsutveckling i strandnära lägen
- Vindkraft
- Hållbar utveckling
- Pågående projekt
- Adresser
- Mark och exploatering
- Felanmälan
- Gator, trafik, och allmänna platser
- Måltidsservice
- Webbdiarie
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Bygglov, förhandsbesked, anmälan, strandskydd m.m.
- Bygg, bo och etablerings-kartan
- Markanvisningar