Privatuthyrning
Här kan du läsa om hur privatuthyrning kan göras på ett tryggt och säkert sätt. Du gör en insats för bygden samtidigt som du tjänar pengar.
Film
Här berättar Thomas Mattson från Villaägarna i Kronoberg om vad
man ska tänka på om du är intresserad av att hyra ut privat.
Före inflytt
Innan du hyr ut ett rum eller en fastighet är det viktigt att planera
utifrån dina förutsättningar. Här kommer sju tips om vad du bör tänka på innan du startar med privatuthyrning.
- Hyresgästen. Kolla upp din blivande hyresgäst. Bekräfta identitet genom att kontrollera legitimation och undersök om personen eventuellt har skulder hos Kronofogden. Ta gärna en kreditupplysning på personen. Fundera även på vilken målgrupp som du riktar dig till, vill du hyra ut till studenter eller barnfamiljer? Önskar du ha långvariga gäster eller passar det bättre med korttidskontrakt? Beroende på vilken målgrupp du riktar dig till kan du begära ytterligare referenser från tidigare hyresvärdar samt anställningsbevis.
- Hyressättning. Ta reda på vad som är en skälig hyra. Detta brukar beräknas utifrån fastighetens driftskostnader och kapitalkostnader. På internet finns det guider som du kan följa vid uträkning av skälig hyreskostnad (förslag på länk finns längre ner på sidan).
- Besittningsskyddet. Enligt besittningsskyddet har hyresgästen i regel rätt att få sitt kontrakt förlängt, även om hyresvärden vill avsluta det. Dock kan kontrakt i vissa fall tidsbegränsas. När du hyr ut del av bostad kan kontraktet tidsbegränsas. Vid uthyrning av övriga fastigheter kan besittningsskyddet avtalas bort i samråd med hyresgästen. Detta måste dock godkännas av hyresnämnden för att vara giltigt. För dig som hyresvärd är det dock viktigt att undersöka vad besittningsskyddet innebär innan avtalet tas fram.
- Skriva avtal. Vilka regler är viktiga för just din fastighet? Detta är viktigt att tänka ut på förhand och föra in i avtalet. Om du har en inneboende- vilken tid måste det vara tyst? Är det okej att hyresgästen tar emot ytterligare gäster utan lov? Försök att föreställa dig scenarion på förhand och ta ställning till dem innan du får en hyresgäst. Ett omfattande kontrakt med tydliga villkor underlättar både för dig och din framtida hyresgäst. Mallar för avtal finns på internet.
- Ansvar. Det är viktigt att du som hyresvärd tar reda på förhand vilket ansvar du har i rollen som uthyrare- skyldigheter/rättigheter. Har du rätt att gå in i fastigheten? Behöver du deklarera inkomsten efter uthyrning av fastighet? Olika lagar gäller för uthyrning av egen bostad och annan fastighet vilket är viktigt att undersöka innan du väljer att hyra ut din fastighet.
- Besiktning. Gör en noggrann besiktning av fastigheten innan uthyrning. Dokumentera eventuella skador eller brister och gör en inventarielista om behov finns.
- Hemförsäkring. Se över vilket försäkringsskydd du har i nuläget och undersök ifall du har behov av att teckna en tilläggsförsäkring. Flera försäkringsbolag erbjuder uthyrningsförsäkring för dig som hyr ut din bostad. Det är även viktigt att be den framtida hyresgästen att teckna en hemförsäkring ifall olyckan skulle vara framme.
Under uthyrning
I egenskap av hyresvärd har du vissa ansvarsområden under pågående uthyrning. Här kommer 3 tips som kan underlätta din roll som hyresvärd.
- Planera in tid för underhåll. Hyresvärden har underhållsplikt under hela uthyrningsperioden och ska se till att boendet är brukbart. Det går att avtala bort en del eller all underhållsplikt i kontraktet med hyresgästen. Det är dock vanligast att hyresvärden sköter tapetsering, målning och övriga reparationer som är till följd av slitage och försämring av ålder. Ett tips för dig som ska hyra ut är att kontinuerligt planera in tid för underhåll. Förebyggande underhåll kan minska risken för större skador och ökar värdet på din investering. Förebyggande underhåll kan därför spara dig både tid och pengar.
- Uppföljning. Precis som med underhållet av bostaden kan det vara klokt att planera in tid för uppföljning med hyresgästen. Med regelbunden uppföljning kan du som hyresvärd säkerställa att avtalet följs. Att vara tillgänglig som hyresvärd kan även göra hyresgästen mer trygg samt mer benägen att meddela om diverse fel uppstår.
- Störningar. Vid störningar är det du som hyresvärd som är ansvarig för åtgärder. I ett första steg kan du prata med din hyresgäst och tydligt varna om att inga störningar får förekomma. Om varningen inte hjälper kan störningen utgöra grund för uppsägning av hyresavtalet.
Vid utflytt
När hyresgästen ska flytta finns det några saker som kan vara klokt att ha i åtanke för att få en smidig och effektiv utflyttning.
- Vid utflytt. Hyresgästen har rätt att vara i den hyrda fastigheten till och med klockan 12 den första vardagen i månaden efter kontraktet har tagit slut. Hyresgästen har även ett ansvar för lägenheten under hela kontraktstiden. Detta kan vara bra att ha i åtanke vid skifte av hyresgäster.
- Flyttstädning. Var tydlig med hyresgästen vilka krav som ställs på flyttstädningen och lämna med fördel ut en checklista, se bifogat i avsnittet länkar.
- Slutbesiktning. Gör en grundlig slutbesiktning och stäm av med dokumentationen från den första besiktningen. Om skador har uppstått under uthyrningsperioden kan därefter ansvarig hyresgäst svara för kostnaden. I besiktningen ska du även kontrollera om flyttstädningen är fullständig. Vid utebliven städning kan hyresgästen debiteras för kostnaden.
- Nycklar. Dokumentera antalet nycklar du lämnar ut och antalet som återlämnas vid utflytt. Om en nyckel saknas ska ansvarig hyresgäst svara för kostnaden.
Tips på mattnyttiga länkar
Sidansvarig: Utvecklingsavdelningen
Senast uppdaterad: 2021-10-19