Ryd

Ryd

Se filmen på Youtube

Ryd har en stark historia som brunnsort i början av 1900-talet. Många reste hit för att fira semester och dricka brunn. Turismen förde redan på den tiden med sig pengar till lokalsamhället och handeln liksom hantverks- och servicenäringen blomstrade. Många av Ryds vackra hus byggdes på den tiden.

Idag är Ryd den näst största tätorten i Tingsryds kommun med omkring 1 450 invånare. Orten ligger längs med Mörrumsån och det finns en vacker strandpromenad att njuta av. I dag finns tre badplatser inom cykelavstånd, varav den senaste kom till efter en medborgarbudget år 2022. Den ligger strax nedanför Ryds brunn, i anslutning till strandpromenaden.

Ryds Sportklubb är en aktiv förening med lag inom fotboll och innebandy. RydKampen är en samhällsföreningen som verkar för det goda livet i Ryd med olika insatser, inte minst genom att måla i hajen i Hönshyltefjorden - en riktig symbol för Ryd.

Det finns en hel del arbetstillfällen i samhället samtidigt som många också pendlar till jobb i Älmhult, Olofström, Karlshamn och Tingsryd. Ryds båtar är ett känt varumärke som tillverkar fritidsbåtar lokalt i Ryd för skandinaviska vatten. ICA Nära i Ryd byggdes nyligen ut och försörjer både tätort och omkringliggande landsbygden med dagligvaror.

Trots att 100 år gått sedan Ryds brunn drog långväga turister till Ryd, är besöksnäringen fortfarande stark i området.

Bland besöksmålen finns bilkyrkogården på Kyrkö mosse och Åsnenområdet strax norr om Ryd, ett område som stoltserar med nationalpark och vackra omgivningar med många äppelodlingar och gårdsbutiker. Cirka tre kilometer norr om samhället ligger Norraryds camping, en bas för många turister varje år. Dessutom går den nationella cykelleden Sydostleden rakt genom Ryd på den gamla järnvägsbanken.

Service och faciliteter

Juvelens förskola, Trojaskolan (åk F-6)

Fotbollsplan och sporthall

Äldreomsorg, särskilda boendet Solängen

Vårdcentral

Apotek

Mataffär, ICA Nära

Två pizzerior, Ryds pizzeria , Oasen

Lasses i Ryd

Bengtssons järnhandel

Belyst strandpromenad med utegym

Tre badplatser inom cykelavstånd (Naturkartan)

Samlingslokalen Gillet 

Bandstationen

Sydostleden

Avstånd och tider

Älmhult 36 min

Olofström 21 min

Karlshamn 36 min

Tingsryd 21 min

Kallinge flygplats (Ronneby) 49 min

Villatomter till salu

För aktuellt utbud av villatomter till salu, vänligen se (www.tingsryd.se/ledigatomter)http://https://www.youtube.com/watch?v=tNdTVH3DCmU