Smart sensornät

Smart sensornät

Tingsryds kommun och Wexnet satsar tillsammans på Smart sensornät i hela kommunen. Projektet startade 2020. Kommunen är en av de första landsbygdskommunerna i Sverige med en beräknad täckning av Smart sensornät på över 80 procent.

Med denna tekniken har kommunen tillsammans med Wexnet tagit nästa steg och kopplar på regeringens vision om ett helt uppkopplat Sverige där vi skapar förutsättningar för att bo och verka i hela landet, driva tillväxt och innovativ produktion.

Det som gör att den här tekniken passar utmärkt på landsbygden är att den har lång räckvidd och kan placeras var som helst utan krav på elanslutning. Batterierna till en sensor håller i 10 år och kan hjälpa kommun, företag, föreningar och medborgare att hålla koll på sina byggnader och få larm innan kyla eller fukt orsakar kostsamma skador. Ett annat exempel är om sensorn sätts på en båt, kanot eller cykel så kan ägaren alltid hålla koll på var den befinner sig. En sensor kan till exempel berätta vad det är för ljudnivå i ett klassrum, om en dörr till ett äldreboende eller en idrottshall har låsts upp när man vet att den ska vara låst en viss tid eller hur många personer som befinner sig i en butik vid en aktuell tidpunkt eller under en dag. Möjligheterna är många. 

Tingsryds kommun har just nu installerat sensorer på:

  • Vattenmätare
  • Nivåmätare i vattendrag
  • Livbojar
  • Vid sjöar så att man alltid kan se aktuell badtemperatur
  • Vid sydostleden för att räkna antalet passerande på cykel

- Vi försöker se möjligheterna för landsbygden i en teknik som hittills haft ett tydligt stadsfokus. Vi tänker lite tvärtom. Att förutom bredband ha tillgång till den här tekniken, hoppas vi ska ge större möjligheter för människor och företag att leva, verka och utvecklas här i Tingsryd, säger Christer Kratz, kommunchef på Tingsryds kommun.

 

Frågor och svar om sensorer och LoRa-nät

Sidansvarig: Utvecklingsavdelningen

Senast uppdaterad: 2023-10-26