Sensorer och LoRa-nät - frågor och svar

Sensorer och LoRa-nät - frågor och svar

Varför ett LoRa-nät i Tingsryds kommun?

LoRaWAN(Long Range)-teknik skapar möjligheter och förutsättningar för kommunen, företagare och invånare att effektivisera sin verksamhet eller vardag. Sensorer kan exempelvis tala om när papperskorgar behöver tömmas, hur många som besöker kommunens utflyktsmål eller hur vattenflödet ser ut i våra brunnar.

Varför LoRa och inte wifi eller 4G?

LoRa-tekniken är anpassat för att kunna hantera små datamängder. Nätverket har en mycket lång räckvidd, vilket gör det billigare att täcka in större landområden med ett LoRa-nät jämfört med exempelvis wifi eller 4G. Det är också en stor kostnadsskillnad jämfört med enheter som kräver 4G eller wifi. Enheter som kopplas med LoRa-teknik är mer strömsnåla vilket kan ge batteritider upp till 10 år och kräver inte en extern strömkälla.

Hur stora är antennerna?

Antennerna är små och kommer inte att störa.

Är det hög strålning?

Nej, eftersom datamängderna som skickas i nätet är väldigt små är strålningen från såväl sensorer som basstationer dessutom mycket låg.

Hur ser tidsplanen ut?

Tingsryds kommun har accesspunkter, antenner, på följande orter: Tingsryd, Yxnanäs, Ryd, Rävemåla, Väckelsång, Urshult, Konga och Linneryd.

Hur gör jag om jag eller mitt företag vill ansluta till LoRa-nätet?

Har du en idé om hur du eller ditt företag kan ha nytta av  LoRa, kontakta Pär Gustavsson, på Wexnet på e-post par.gustavsson@wexnet.se eller telefon 0470-77 51 18.

Sidansvarig: Utvecklingsavdelningen

Senast uppdaterad: 2022-04-19