Egen kompost
Här kan du göra en anmälan om att kompostera ditt eget matavfall. Anmälan görs för att garantera att din kompost inte är till besvär för grannar och djur genom att lukta illa, dra till sig skadedjur eller sprida smitta.
Krav på komposten
Du som komposterar själv har ansvar för att sköta och underhålla din kompost. För att nedbrytningen av avfallet ska fungera under vintern behöver komposten vara isolerad, en så kallad varmkompost. Komposten måste också vara skadedjurssäker.
Hur går det till?
När du komposterar själv ersätter din kompost den bruna pappåsen som du lägger ner i kärlen för fyrfyckssortering och som blir till biogas. Du kan då via SSAM ansöka om utsträckt hämtningsintervall för avfall och få en liten reducering på avfallsavgiften. Observera att du måste först få beslut ifrån Miljö-och byggnadsförvaltningen för att sedan göra ansökan hos SSAM.
Uppgifter i anmälan
För att fylla i din anmälan behöver du veta fastighetsbeteckningen och avfallsanläggningens nummer (brukar stå på fakturan från SSAM) där komposten ska placeras. Du behöver också uppge avståndet från platsen där komposten ska placeras och till närmsta fastighetsgräns samt närmaste grannbostad.
Bokashi
Du som vill anmäla att du komposterar bokashi behöver redovisa hur du ska ta hand om matavfallet efter att det varit i bokashibehållaren. Om du gräver ner det bokashikomposterade matavfallet i odlingslådor under sommarhalvåret behöver du redovisa hur du förebygger att skadedjur inte gräver upp matavfallet. Du behöver också redovisa hur matavfallet tas omhand på vintern.
Ett sätt att lösa komposteringen på vintern är att komplettera bokashikomposten med en varmkompost. Om du inte har en varmkompost behöver du ha en skadedjurssäker plats där du kan förvara matavfallet fram till sommarhalvåret.
Vad kan jag lägga i min kompost?
Du kan kompostera alla slags matrester, både tillagade och råa, hushållspapper och blommor.
Du kan inte kompostera snus, cigarettfimpar, blöjor, bindor, plast, textilier, glas, metall, gummi, läder, kemikalier, vedaska, kalk, innehållet i dammsugarpåsar, delar från sjuka växter eller ogräs som gått i frö (kan dock komposteras i varmkompost där många frön dör av värmen).
När är komposten färdig?
Hur fort det går beror bland annat på hur finfördelat det material som läggs i är och hur komposten sköts. I en isolerad behållare kan det gå fortare. Komposten är färdig när den inte längre känns varm och materialet doftar och ser ut som jord. En färdig kompost bör först sållas och sedan läggas på en skyddad plats för att eftermogna, helst lika länge som den legat i behållaren. Under eftermognaden förvandlar svampar och jordbakterier komposten till färdig mull.
Problem med komposten?
Här hittar du tänkbara orsaker och lösningar på dem.