LOVA-projekt: Utredning av potentiella våtmarksrestaureringar i Tingsryds kommun 2024

LOVA-projekt: Utredning av potentiella våtmarksrestaureringar i Tingsryds kommun 2024

För att klara ett flertal miljö- och klimatutmaningar krävs det att vi i Sverige arbetar för att återskapa stora ytor våtmark. I Tingsryds kommun arbetar vi sedan ett antal år tillbaka aktivt med att kunna restaurera våtmarker, och 2024 års LOVA-projekt (Lokala vattenvårdsprojekt) ”Utredning av potentiella våtmarksrestaureringar i Tingsryds kommun 2024” är en del i det arbetet. I detta projekt har vi tagit fram ett övergripande planeringsunderlag för att kunna bedriva detta arbete på det mest effektiva sätt.

Våtmarksarealer har minskat kraftigt i Sverige, särskilt under det senaste seklet då utdikning skett till fördel för skogs- och jordbruk. Våtmarker är en av våra mest artrika miljöer och är därför viktiga för den biologiska mångfalden samt upprätthållandet av naturens ekosystemtjänster som människor är beroende av. Utöver att de renar vatten skyddar de även mot torka och översvämningar. Av dessa skäl är restaurering av våtmarker ett bra sätt att arbeta med miljömål, från nationella till lokala, men även ett sätt att klimatanpassa samhället. Våtmarker är ofta också uppskattade områden för rekreation och friluftsliv.

Planeringsunderlaget innehåller ytor där våtmarker potentiellt kan restaureras. Restaurering av våtmarker innebär att inga nya våtmarker anläggs genom invallning och schakt på en plats där det aldrig funnits en våtmark, utan att ytor som historiskt varit våtmark återställs. Antalet ytor i planeringsunderlaget där våtmarker kan restaureras är 3414 stycken. Inventeringen av dessa har gjorts genom bedömning av huruvida ytan är avvattnad eller inte och med fokus på samhällsperspektiven biologisk mångfald, näringsretention, vattenhushållning, flödesdämpning samt minskad klimatpåverkan. Det innebär utan tvekan att många ytor som pekats ut är orealistiska eller olämpliga att genomföra eftersom de står i konflikt med andra intressen. Sådana intressen kan vara behovet av jordbruksmark, skogsproduktion, dränering av fastigheter eller verksamheter/infrastruktur eller ibland specifika biologiska värden (till exempel enskilda hotade arter).

På längre sikt då planeringsunderlaget kunnat implementerats i kommunens arbete med våtmarksrestaurering förväntas projektet resultera i bidrag till att nå de nationella miljökvalitetsmålen samt de kommunala miljömålen gällande en god status i sjöar och vattendrag.

Kan man utnyttja kunskapen om var de naturliga våtmarkerna har funnits och vilka som enkelt kan återskapas innebär det ett stort kliv mot att återfå naturliga våtmarksmiljöer på rätt plats och starkt bidra till ökad näringsretention (uppfångning av näring), gynna biologisk mångfald och återskapa flödesdämpande, vattenhushållande funktioner och minskad klimatpåverkan. Detta på ett sätt som vi tidigare inte haft verktygen till att komma i närheten av att uppnå och till en långt lägre anläggningskostnad än de hittills vanliga försöken att återskapa våtmarksmiljöer genom schaktarbeten.

Resultatet från projektet är en bruttolista över ytor med stor restaureringspotential utifrån betraktande av deras naturliga ursprung. Merparten av ytorna måste modifieras, många får strykas och endast ett fåtal är faktiskt genomförbara utan några konflikter med andra intressen.

Äger du mark där det finns restaureringspotential för våtmark och är intresserad av detta? Ta kontakt med samhällsutvecklare Lina Johansson, lina.johansson@tingsryd.se, 0477–44151, så kan vi tillsammans kolla vidare på vilka möjligheter som finns.

Logo för LOVA
Detta projekt har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade av Länsstyrelsen i Kronoberg.

Översiktskarta

Översiktskarta över ytor potentiella för våtmarksrestaureringar i Tingsryds kommun. Mörkare blå=potentiella ytor.