Undvik stora fester under Valborgshelgen

Smittspridningen i Kronoberg ökar och är nu uppe på samma nivåer som när smittspridningen var som högst vid årsskiftet. Smittspridningen tog fart bland ungdomar i åldrarna 15 till 19 år efter påskhelgen och nu stundar en annan storhelg som ofta förknippas med fest, Valborg.

 

Det är ett väldigt bekymmersamt läge och vi ser att smittspridningen ofta sker på privata fester och tillställningar. Därför är det viktigt nu inför Valborg att alla gör vad vi kan och undviker stora fester och bara träffar några få personer, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Mer information via Region Kronoberg.

Fira gärna valborg – fast smittsäkert!

Tänk på hur du och dina anhöriga gör för att minska smittspridningen! Det gäller ung som gammal då vi bland annat såg tydliga tecken bland ungdomar i högstadie- och gymnasieålder som efter påsk hade en väldigt hög smittspridning och ligger kvar på en hög nivå. Privata fester fick stora konsekvenser för skola och samhället i stort – allas agerande är avgörande och ingen vill vara skyldig för någons svåra sjukdom.
Begränsa dina kontakter och träffas utomhus:
Risken för att få covid-19, och att sprida smittan vidare, ökar ju fler personer du träffar. Begränsa dina nära kontakter genom att endast umgås med de du bor med eller några få vänner eller närstående utanför hushållet. Umgås helst utomhus om det går, och håll så stort avstånd som möjligt till varandra.
Hjälp till att minska smittspridningen genom att:
  • Stanna hemma om du är sjuk - testa dig även vid milda symtom
  • Håll avstånd - gäller både inom- och utomhus
  • God handhygien - tvätta och sprita händerna ofta

Läget är som sagt allvarligt i Kronobergs län. Följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att minska smittspridningen.