Dags att njuta av strandpromenad, utegym och badstrand i Ryd

Målet med att få färdigt strandpromenaden, badstranden och utegymmet i Ryd till sommaren lyckades. Nu är det dags för Rydborna att njuta av sitt nya rekreationsområde.

Satsningen på det natursköna området är efterlängtat i Ryd. Upprustningen av den 2,3 kilometer långa strandpromenaden med belysning är resultatet av ett Medborgarförslag som inkom år 2019. När Tingsryds kommun förra året dessutom satsade på en Medborgarbudget, kom det vinnande bidraget från en Rydbo som röstade på en badstrand med brygga och utegym. Totalt sett investeringar på över två miljoner kronor.

Arbetet med strandpromenaden har bland annat krävt arkeologiska undersökningar, men under våren kom arbetet igång på riktigt. Markarbeten har följts av monteringsarbeten av olika slag, däribland med belysningen.

Bland annat så var marken intill badstranden fylld av rötter. Vi fick lägga markduk under och den täcktes sedan med stenmjöl för att inte skada de befintliga träden. Dessutom ger det ett fint helhetsintryck till hela området. Det gör också att tillgängligheten till badstranden blir bättre med jämnare underlag, så att alla kan njuta av ett svalkande dopp i sommar, säger projektingenjör Per Vilhelmsson.

Han menar att Tingsryds kommun har haft god och tät kontakt med Ryds SK, som kommit med idéer och själva varit väl insatta i arbetet med ett utegym under processens gång.

Det dröjer ytterligare några veckor innan bryggorna kommer på plats i vattnet, men till dess finns det goda möjligheter att ta sig ett dopp via sandstranden.

Vad den nya badplatsen i Ryd ska heta är ännu inte klubbat. Tingsryds kommuns arbetsnamn är Ryds brunnsbad, men ett formellt beslut kan fattas av kommunstyrelsen i augusti.