Råd och tips vid torka
En lång period utan regn har gått och med det följer torka. Perioder som denna kan leda till vattenbrist och även om vi ännu inte ser att läget är akut, så kan det snabbt förändras. Här nedan får du tips på hur du kan spara vatten.
Ta reda på information
Börja med att ta reda på om det råder vattenbrist och bevattningsförbud här i Tingsryd. Kommunen kan införa bevattningsförbud eller uppmana till sparsamhet med vattnet, du hittar informationen på Tingsryds webbplats. Har du kommunalt vatten är det här all information om ditt dricksvatten kommer ut.
Håll koll på vattennivån
Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) publicerar varje månad uppdaterade grundvattenkartor för hela Sverige på sin webbplats. Även Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) har uppdaterad information om områden i Sverige där det finns risk för vattenbrist. Det är bra att följa den informationen och eventuellt anpassa din vattenförbrukning utifrån det.
Egen brunn
Tar du dricksvatten från egen brunn har du själv ansvaret för att kontrollera dricksvattnets kvalitet. Var extra observant vid torka, du bör inte dricka vattnet om det förändras, till exempel om det blir färgat eller om det luktar eller smakar illa.
När vattennivån sen har stabiliserats bör du skicka in ett vattenprov för analys.
Det är viktigt att hålla koll på vattennivån i din brunn. Har du en grävd brunn går det att ha riktmärken i stenar eller i betongen för att följa mängden vatten i brunnen. Ett annat sätt är att ha en lång stång/pinne som räcker ända ner i botten på brunnen. Tänk då på att använda en ren stång/pinne för att inte smutsa ner vattnet. För att kunna jämföra värdena och följa vattennivån är det bra att upprepa mätningarna en längre tid, även när det inte råder vattenbrist.
Har du en borrad brunn är det svårare att själv avgöra mängden vatten. Här kan i stället den första indikationen på minskad vattenmängd vara en förändring i smak, lukt, utseende eller helt enkelt att luft kommer in i systemet.
Om du inte längre kan använda vattnet från din egen brunn kan du hämta vatten på vattenkiosken på Plogvägen 6 i Tingsryd. Ta med eget kärl.
Hantera vatten smart
Mindre än en tiondel av allt dricksvatten som används i ett hushåll används till mat och dryck. Det mesta går åt till att tvätta och duscha sig, till att spola i toaletten samt till disk och tvätt. Därför är det möjligt att spara på massor av dricksvatten genom att välja vattensnåla lösningar på kranar, toaletter och hushållsmaskiner. Men dina vanor spelar också roll. Hur du använder dricksvatten i vardagen kan bidra till vi gör av med så lite vatten som möjligt.
Använd vattnet smart genom att:
- Inte vattna med dricksvatten.
- Samla upp regnvatten och vattna växter med det.
- Vattna växterna på kvällen när det är lite svalare.
- Duscha eller tvätta dig över handfatet i stället för att bada badkar.
- Ta kortare duschar.
- Inte låta vattnet stå och rinna medan du tvålar in dig eller när du borstar tänderna.
- Inte diska under rinnande vatten.
- Inte skrubba eller skala rotfrukter under rinnande vatten.
- Fylla en tillbringare eller flaska med vatten och sätt in i kylen så slipper du spola länge i kranen för att få kallt vatten att dricka.
- Använda upptappat vatten som du har för din egen hemberedskap till att vattna växter med när du byter ut det.
- Om du har en pool eller badtunna - beställa tankbil med vatten att fylla med. Vatten i poolen eller badtunnan behöver nämligen inte hålla dricksvattenkvalitet.
Tänk på att...
Vid kris behöver du 3 till 5 liter dricksvatten per person och dygn för att äta och dricka och hålla dig ren. Ju varmare det är och ju mer du rör på dig, desto mer vatten kan du behöva.
Mer information på andra webbplatser: