Arbetsmiljökartläggning ska göras på Vuxenutbildningen

Politikerna i arbete- och välfärdsnämnden har beslutat att det ska utföras en arbetsmiljökartläggning på Vuxenutbildningen i Tingsryds kommun. Målet är att hitta verktyg för en stabil och god arbetsmiljö i en tid med stora förändringar i verksamheten.

Beslutet fattades av arbete- och välfärdsnämnden vid sammanträdet den 7 april. En upphandling ska göras och en extern konsult ska anlitas för att utreda arbetsmiljön i verksamheten. Arbetet för att kunna inleda kartläggningen kommer att påbörjas skyndsamt.

Initiativet kom från politiskt håll i mars månad, men Sofia Kumlin-Rylow, chef för arbete- och välfärdsförvaltningen menar att det är flera saker under en längre tid som har lett fram till behovet av en kartläggning av arbetsmiljön.

Det är komplicerat och många faktorer spelar in. Verksamheten har bland annat förutsättningar som svängt drastiskt på kort tid, med färre elever och betydligt mindre pengar i kombination med ett nytt ledarskap. Allt det här skapar en arbetsmiljö som präglas av oro och det kan vi också se i medarbetarundersökningen, säger hon.

Bland orosmomenten finns en sviktande ekonomi med ett prognostiserat underskott på 5,1 miljoner kronor för verksamheten under år 2025. Skälen till detta är flera. De statliga medel som Vuxenutbildningen får för att bedriva yrkesutbildning minskar, i takt med att antalet elever minskar. Orsaken är att de tidigare stora elevgrupperna har fått mycket fina utbildningsresultat på Vuxenutbildningen i Tingsryds kommun och nu har gått vidare ut i arbetslivet.

Samtidigt har övergången till en ny budgetmodell gjort att verksamheten tilldelas mindre pengar ur kommunens totala budget. Sammantaget innebär detta att personalstyrkan måste ses över. Fackliga förhandlingar pågår.

I detta läge måste vi fatta väl avvägda beslut. Vi måste veta att vi hanterar medarbetarnas tid rätt utifrån det vi står inför, säger Sofia Kumlin-Rylow.

Som en del i det arbetet har man utfört en genomlysning av arbetstidsorganisationen. Den har inneburit en genomgång av krav på verksamheten, beslutsdokument och arbetssätt. För att låta det hela ske objektivt och göra jämförelser med andra kommuner, har en extern person utfört uppdraget. Det har varit av vikt att medarbetarnas synpunkter och önskemål framgår.

Slutsatsen av genomlysningen är att Tingsryds kommun föreslås göra förändringar för att bättre svara mot de krav som ställs på verksamheten. En rekommendation är att alla ferietjänster ska övergå i semestertjänster.

Vi jobbar nu med en handlingsplan för budget i balans som ska presenteras för nämnden. I den ingår att också arbeta med planeringsförutsättningar för hur organisationen ska fungera från och med nästa läsår. Beslut som behöver fattas i samband med det sker alltid efter dialog och förhandling med de fackliga parterna, säger Sofia Kumlin-Rylow.

En bra arbetsmiljö är en förutsättning för en fungerande verksamhet. En fungerande verksamhet är viktig för personalen, men även för alla elever som studerar på Vuxenutbildningen. Att lösa de utmaningar som blivit, kan göras på flera sätt. Nämndens beslut blev att göra en utredning av arbetsmiljön och vi får invänta resultatet av den, säger arbete- och välfärdsnämndens ordförande Maria Petersén.