Avbrott på samtliga tv-kanaler den 10 september

Tisdagen den 10 september ska Teracom genomföra frekvensförändringar för tv. Under dagen mellan klockan 10.00 och 18.00 kommer det att vara avbrott och störningar i tv-sändningarna.  Kommuner och orter som påverkas är: Tingsryd, Bromölla, Karlshamn, Karlskrona, Kristianopel, Olofström, Osby, Ronneby, Sölvesborg och Östra Göinge.

Frekvensomläggningen berör alla hushåll som bor i det berörda området och tar emot tv via marknätet med en vanlig tv-antenn. Det gäller både de som enbart tittar på fria tv-kanaler och de som har betal-kanaler via Boxer.

Fastighetsägare med centralantenn, eller den som ansvarar för tv-nät som nyttjar marknätets tv-signaler, behöver ändra i mottagningscentralen så att marknätets programutbud kan tas emot efter frekvensomläggningen.

- Det är många hushåll som tar emot tv via marknätet. De tittare som berörs behöver göra en kanalsökning eller ominstallation av sin tv-mottagare efter klockan 18 den 10:e september. Vi har förberett frekvensomläggningen under lång tid och kommer att göra allt vi kan för att det ska påverka tittarna i så liten utsträckning som möjligt, säger Mattias Öhman, COO på Teracom AB i ett pressmeddelande.

Boende i hushåll med kabel-tv, tittar via satellit eller iptv berörs inte av denna förändring.

Tittare som bor i det berörda området och tar emot tv-sändningar via det digitala marknätet med egen antenn behöver göra en kanalsökning eller ominstallation av sin digital-tv-box efter klockan 18.

För att få hjälp med kanalsökning eller ominstallation, kontakta betal-tv-operatören Boxer, www.boxer.se/kanalflytt eller ring kundservice på telefonnummer: 0771 21 10 00

Radio-kanalerna påverkas inte av detta arbetet, både Sveriges radio och de kommersiella kanalerna fungerar som vanligt.

Fakta: Teracom AB genomförde under 2016 och 2017 en frekvensomläggning i marknätet för att frigöra det så kallade 700 MHz-bandet. Arbetet innebar att vissa frekvenser för tv-sändningar i marknätet byttes för att frigöra mer kapacitet till snabb uppkoppling i mobilnäten från våren 2018. Samma arbete genomförs nu i Danmark och Norge, vilket också påverkar frekvensfördelningen i Sverige.

Mer information hittar du HÄR.