Benny arbetar på covid-19-avdelningen på Örnen

Benny Lennartsson arbetar på kommunens covid-19-avdelning i kommunen som samordnare och undersköterska. Tillsammans med sina kollegor vårdar han de omsorgstagare som har covid-19 och behöver extra omvårdnad och tillsyn dygnet runt.

För fem veckor sedan fick Örnens korttidsavdelning, som i vanliga fall är en avdelning med inriktning rehabilitering, en ny målgrupp med omsorgstagare. Benny Lennartsson och hans sju kollegor tar nu hand om covid-19-sjuka omsorgstagare och de som är i behov av rehabilitering bor nu temporärt på korttidsavdelning på Annexet i Ryd.

- Det är en annan vardag nu även om mycket är sig likt också. Jag arbetar med mina kollegor som jag känner väl vilket känns tryggt och bra. Vi är ett team och har blivit en mycket väl fungerande arbetsgrupp och trivs med att gå till arbetet och hjälpa de som behöver vår hjälp. Vår chef har vi en nära relation till och hon är alltid närvarande, säger Benny Lennartsson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anette Gustavsson är områdeschef på Örnen. ”Personalen                                                                                                 är ovärderlig och fantastiskt kunniga och positiva. De har                                                                                                gjort och gör ett fantastiskt bra jobb varje dag”, säger hon.

 

Skyddsutrustning
Han berättar att omsorgstagarna på covid-19-avdelningen är isolerade i sina lägenheter och får inte ta emot besök av sina anhöriga. I arbetet med omsorgstagarna använder Benny och hans kollegor sig av full skyddsutrustning i form av långt förkläde, munskydd, handskar och visir. Handsprit och ytdesinfektion används frekvent, i stort sätt hela tiden.    Händer spritas, tag-ytor och andra ytor desinficeras.

- På våra omsorgstagare tar vi blodtryck, puls, mäter syresättning och kroppstemperatur vid behov. Eftersom de inte får lämna lägenheten innan de är friska så serveras maten till dem i lägenheten. Men vi försöker hitta andra sätt att ge dem det sociala och ”vanliga”. Nu när det är varmare ute kan vi öppna dörren ut och så kan vi sitta och prata med dem på deras uteplats eftersom avdelningen ligger på plan ett, berättar han.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innanför varje omsorgstagares dörr finns en station med                                                                                              skyddsutrustning, handdesinfektion och ytdesinfektion.                                                                                                  Samt en skyddsutrustningsbox.

 

Sorg och glädje
På avdelningen har de som mest haft åtta sjuka omsorgstagare samtidigt. De allra flesta har blivit friska igen men det finns också några äldre med bakomliggande sjukdomar som har gått bort under den här tiden.                                                                          

- Det känns fantastiskt att de flesta som vi har vårdat har blivit friska. Men det är klart en sorg att det finns de som inte har överlevt. Viruset påverkar olika och symptomen har skilt sig åt. De som blivit väldigt dåliga och det bara har gått åt ett håll för har vi hjälpt så att de ska få ett avslut där de inte lider och vi har vakat över dem hela tiden, de är aldrig själva då. Några anhöriga har kommit för att vaka själva och säga farväl. Men vi har också haft de som har tagit farväl genom att titta på varandra genom fönstret och säga farväl i telefonen. Det är tufft, säger Benny Lennartsson.

Benny berättar att han har arbetat inom vården i sex år, ett år inom Tingsryds kommun och han trivs väldigt bra.

- Vården är ett arbete som fler skulle prova på. Det finns många möjligheter och ansvarsområden. Att arbeta med människor och att få en inblick i att vara sjuk och hjälpa dem som har det svårt gör att man växer som människa, säger Benny Lennartsson.