Beredskap inom hälso- och sjukvården i Tingsryds kommun
I Tingsryds kommun är den medicinska beredskapen en viktig del av beredskapsarbetet. Ulrika Gunnarsson arbetar som medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i kommunen. Hon är en viktig nyckelperson i arbetet och har ett övergripande ansvar för att vården följer regler, lagar och rutiner.
- Rollen som MAS är nära kopplad till kommunens krisberedskap. Detta blev särskilt tydligt under pandemin när smittspridning blev en akut fråga. Under pandemin hade dåvarande MAS regelbunden kontakt med exempelvis smittskyddsläkare, Vårdhygien och Socialstyrelsen. Arbetssätten ändrades snabbt, och vi fick ständigt ta fram nya rutiner, ibland samma dag, säger Ulrika Gunnarsson.
Pandemin har gett viktiga lärdomar.
- Vi insåg behovet av att ha ett lager med skyddsutrustning och andra resurser redo, förklarar Ulrika. Hon betonar också vikten av att minska smittspridningen, särskilt bland sårbara grupper som bor på kommunens äldreboenden. Korttidsenheten på Örnen var ett exempel på hur kommunen hittade lösningar för att ta hand om de som bodde hemma och blev svårt sjuka. Då fick de erbjudande om att flytta till en tillfällig korttidsplats på Örnen.
När pandemin var över, arbetade kommunen vidare med att stärka beredskapen ytterligare genom samarbeten, exempelvis genom KHOSS.
- Det innebär bland annat att den kommunala vården och omsorgen rustar för att fungera även i kristider och ska vara förberedd för situationer där el eller vatten inte fungerar, och se till att viktiga tjänster som vårdcentralerna och 1177 kan fortsätta att fungera i krislägen.
Förutom tidigare erfarenheter från pandemin har även nya potentiella hot diskuterats, som exempelvis apkoppor.
- Vi samverkar med Vårdhygien och Smittskyddsenheten på regionen för att säkerställa att vi är förberedda om det skulle uppstå fall lokalt. Det är viktigt att vi är rustade och kan begränsa alla typer av utbrott när de sker, så att vi kan ta hand om dem på hemmaplan tillsammans med vårdcentralerna, avslutar Ulrika.