Bildningsförvaltningen står inför ekonomiska utmaningar
Bildningsnämnden fattade på tisdagen den 21 november beslut om anpassningar och besparingar för att få en budget i balans 2024. Både personal och verksamhet-er kommer att påverkas. Det innebär bland annat att den pågående upphandlingen gällande kulturskola avbryts.
I juni 2023 fattade kommunfullmäktige beslut om bildningsnämndens budgetram. Sedan dess har det ekonomiska läget på bildningsförvaltningen försämrats. Barn- och elevantalet fortsätter att sjunka i kommunen och i landet syns det lägsta barnafödandet på 20 år, vilket får konsekvenser på intäktssidan. Detta tyder på att år 2024 kommer att bli ett ekonomiskt ansträngt år.
Sveriges kommuner vittnar om ett ansträngt ekonomiskt läge generellt. Trots att Tingsryds kommun inte tillhör de hårdast drabbade så kommer de nästkommande åren att bli tuffa. Detta visar sig tydligt på till exempel ökade hyror, matkostnader och transporter som i stort är ett resultat av inflationen.
I detta läge blir det nödvändigt att genomföra anpassningar och besparingar för att få en budget i balans 2024 och för att långsiktigt kunna upprätthålla kvalitativa verksamheter. För Bildningsförvaltningens del har uppdraget varit att titta på verksamheterna vi ansvarar för och komma fram till realistiska förslag för att uppnå detta.
Den största kostnaden inom vårt ansvarsområde är kostnaden för personalen. Där kommer verksamheterna att behöva anpassa sig efter det sjunkande barn- och elevantalet och den budgetram som finns. Vår förhoppning är att det till största del ska kunna ske genom naturliga avgångar och att vi inte förlänger tidsbegränsade anställningar, men sannolikt kommer det inte att räcka, säger bildningschef Peter Magnusson.
I huvudsak handlar det om att anpassa oss efter det minskade barnantalet, så att vi inte står kvar med samma organisation när barnen blir färre, säger bildningsnämndens ordförande Mikael Andersson.
I samband med detta har bildningsnämnden också tittat på de verksamheter som inte är lagstadgade. Det innebär att upphandlingen gällande kulturskola avbryts.
Det känns naturligtvis svårt att inte slutföra upphandlingen som rör kulturskolan. Det blir svårt att motivera att fortsätta den i kommunal regi, när vi måste skära ner i våra lagstadgade verksamheter. Vår förhoppning är att verksamheten fortsätter i egen regi, säger Mikael Andersson.