Bitte Hammargren får Arguspriset

Tingsrydsdottern Bitte Hammargren har tilldelats Arguspriset.

Bitte Hammargren är uppväxt i Tingsryds kommun.

- Jag flyttade från Tingsryd som 16-åring men återser gärna platser och miljöer i kommunen. Jag brukar besöka någon plats i Tingsryds kommun varje sommar för att återuppliva gamla minnen, eller för att träffa släktingar, cykla runt Mien, ta en fika på Börjes eller ett dopp i Mårdslycke Sand. Och så besöker jag gärna folkmusikfestivalen i Korrö varje sommar, berättar Bitte Hammargren.

Bitte Hammargren bor numera i Stockholm och arbetar som skribent och mellanöstern- och turkietanalytiker och syns ofta i  i tv- och debattsammanhang. Nu har hon fått Arguspriset i humaniora av Kungliga Humanistiska vetenskapssamfundet i Uppsala.

- Jag känner mig hedrad, överrumplad, ödmjuk och väldigt glad.

Priset, som är på 100 000 kronor, ska gå till en person som ”på ett förtjänstfullt sätt har manifesterat humanioras värde och betydelse för en bredare allmänhet”. En del av pengarna ska Bitte Hammargren skänka till Reportrar utan gränser.

- Det ska bli en bildningsresa i österled för mig och maken. Och babyutstyrsel till första barnbarnet. Plus ett bidrag till Reportrar utan gränser, säger hon.

I motiveringen står det bland annat att Bitte Hammargren får priset "För en humanistiskt präglad journalistik som visar på värdet av historisk, kulturell och språklig kompetens vid analysen av samtidens ödesfrågor.”

 

Stort grattis!