Broar mellan kommun och näringsliv viktiga för integrationsarbetet

Samarbetet mellan Tingsryds kommun och det lokala näringslivet är viktigt. Inte minst när det kommer till frågor om integration och kompetensförsörjning. Via projektet Tillsammans i Tingsryds kommun byggs broar mellan nyanlända och företagen – Ryds båtar är ett av dem.

Det finns ofta eftertraktad kompetens hos nyanlända kommuninvånare. En oanad guldgruva för det lokala näringslivet som inte sällan har utmaningar i kompetensförsörjningen. Samarbetet med kommunens arbetsmarknadsenhet är en väg. Där finns också projektet Tillsammans i Tingsryds kommun, vars huvudmål är att 100 långtidsarbetslösa nysvenskar i kommunen ska ges möjlighet att komma närmare arbetsmarknad eller studier.

Vi är väldigt glada över samarbetet. Det gör att kompetensinventeringen börjar redan hos kommunen och vi har anställt ett antal personer tack vare vårt samarbete, säger Thomas Landerberg som är projektledare på Ryds båtar men också arbetar med rekryteringen.

Han menar att det är viktigt att se långsiktigt på möjligheten och att en praktik som bara är någon månad lång kan bli ett varaktigt jobb. Kontakter som knyts mellan nysvenskar och företagen, hade kanske inte blivit till utan att Tingsryds kommun fungerat som en bro, menar han.

En person som vi tog in för ett halvår sedan är vår topp 5 i fabriken i dag. Han hade sökt 100 jobb utan att få napp och vi klarar oss inte utan honom i dag.

Han menar att man som företag måste vara öppna och våga testa sig fram. Engagemang och vilja är en grundbult och ofta finns oanad kompetens som inte kommer fram på ett cv.

Visst spelar språket roll och vi kräver också att det ska fungera att kommunicera. Men vi har tullat litegrann på det om vi ser att en person har kunskapen. Vi har fortsatt vara envisa och använt både tolkningsverktyg och andra personers hjälp för att vi ser att det är viktiga arbetstagare för oss, säger Thomas Landerberg.

Ali Aljali som kom från Syrien för snart fem år sedan, är en av dem på Ryds båtar som gått från praktikplats till fast anställning.

Jag trivs väldigt bra här och jag har fått lära mig mycket. I mitt hemland arbetade jag med många olika saker som att köra lastbil, arbeta på ett måleri och inom CNC (ett datorsystem för att styra verkstadsmaskiner).

Den breda kompetensen såg Ryds båtar. I dag arbetar Ali med mattklippningsmaskinen och ser till att leverera färdiga båtmattor till produktionen.

Det är viktigt att komma ut i arbetslivet. Här får jag kollegor och kontakter med svenskar, jag får hjälp att lära mig svenska och förstå hur det fungerar här.

Tillsammans i Tingsryds kommun är ett projekt finansierat av AMIF, asyl- migrations- och integrationsfonden. Mer information om kommunens integrationsarbete och om projektet Tillsammans i Tingsryds kommun kan du läsa HÄR.