Byter tillfälligt yrke

I samband med coronapandemin försöker förvaltningarna i Tingsryds kommun att samverka. Ett sådant samarbete är att personal från bildningsförvaltningen, där belastningen inte är lika stor, tillfälligt går över till vård- och omsorgsförvaltningen för att hjälpa till och stärka upp bemanningen.

Lisa Johansson (tv) och Jennifer Wennerberg i hemtjänstens arbetskläder. I bakgrunden ses några av barnen från förskolan Myrstacken, som precis hade vägarna förbi och som undrade när Lisa och Jennifer skulle komma tillbaka.

Lisa Johansson och Jennifer Wennerberg är förskollärare och barnskötare på Myrstackens förskola i Tingsryd och har under en tid nu istället arbetat inom hemtjänsten.

Kommunen gjorde en inventering av erfarenheter hos personalen, och undrade om någon hade arbetat inom vården och det hade jag, säger Lisa Johansson som tidigare arbetet på ett LSS-boende.

Jennifer Wennerberg har feriearbetet på äldreboendet Älmegården i Rävemåla, så även hon blev aktuell i det här sammanhanget.

Det var lite nervöst i början och ganska stressigt, men nu känns det bra. Jag städar och går promenader med omsorgstagarna, säger Jennifer Wennerberg.

Tacksamma för hjälpen

Marita Eklund är områdeschef vid hemtjänsten i Tingsryd och hon är enormt tacksam för den hjälp de fått.

Hälften av de fast anställda var sjuka så situationen var svår att hantera. Men då pratade vår förvaltningschef Martin Hansson, med bildningschef Patrik Grimmesjö och utifrån en lista på personal från bildningsförvaltningen kunde Jennifer och Lisa komma och hjälpa oss, säger Marita Eklund.

De har inte fått arbeta med omvårdnad eller hos omsorgstagare där konstaterad smitta finns. Istället har det handlat om att pricka av listor med till exempel städning, social tid och promenader.

Det har varit sådant som vår personal inte hunnit med och tjejerna har gjort ett fantastiskt jobb och har gjort att vår ordinarie personal har kunnat andas ut en stund, säger Marita Eklund.

Lika men ändå skillnad

Båda ser det som erfarenheter att ta med sig framöver.

Det blir så glada när vi kommer, det räcker nästan med att vara där och det gör nästan ont i hjärtat när man går därifrån, säger Lisa Johansson.

Jennifer Wennerberg instämmer.

Ja de längtar till att få komma ut och jag förstår att det måste vara ensamt ibland, särskilt nu när anhöriga inte får hälsa på så mycket.

Likheter och skillnader finns det också.

Barnen behöver lära sig massor, de äldre behöver sällskap, men båda behöver omsorg, säger Lisa Johansson.