Den upplevda tryggheten i Tingsryds kommun ökar enligt Trygghetsmätningen 2024
Den stora andelen invånare i Tingsryds kommun upplever att kommunen är en trygg plats att bo och leva i. Det är den sammantagna bilden i årets trygghetsmätning. Jämfört med förra årets resultat syns en klar, generell förbättring även om det fortsatt finns vissa lokala skillnader.
Polismyndigheten genomför årligen en trygghetsmätning där ett antal invånare får möjlighet att svara på frågor. Resultatet används av kommunen tillsammans med polisen i det lokala brottsförebyggande arbetet.
I Tingsryds kommun har undersökningen skickats ut till 900 invånare och svarsfrekvensen är omkring 63 procent. I polisregion Syd har undersökningen skickats ut till drygt 84 000 medborgare.
Av svaren framgår bland annat övergripande förbättrade resultat när det gäller att vistas ute ensam under kvällstid. År 2023 kände 24,7 procent av de svarande sig otrygga när de var ute ensamma sena kvällar. Den siffran har år 2024 sjunkit till 17,6 procent. Andelen personer som är rädda för speciella personer i det egna bostadsområdet har sjunkit från 15,7 procent förra året till 10,5 procent i årets mätning. Däremot visas försämrade siffror vad gäller buskörning i Tingsryds tätort.
Tryggheten upplevs som mycket stor i kommunen som helhet. Ryd har historiskt sett haft flera utmaningar än kommunen som helhet, men i år är svarsresultaten klart förbättrade från föregående år. Andelen svarande i Ryd som upplever att de är otrygga utomhus ensamma under kvällstid har gått från 38,1 procent förra året till 28,2 procent i årets mätning, en mycket positiv förändring.
Det finns fortfarande utmaningar vad gäller medborgarnas upplevda trygghet i Ryds samhälle, men de förbättrade svaren visar att det arbete som Polisen och Tingsryds kommun gemensamt utför, ger tydliga resultat.
Polisen och Tingsryds kommuns gemensamma uppdrag är att förebygga brott och skapa trygghet. Det är tack vare det tillsammans med den enskilde medborgaren och lokalsamhället som vi lyckas nå framgång. Sedan måste man se på det här med långsiktighet och uthållighet, säger säkerhets- och beredskapssamordnare Patrik Runesson och får medhåll från kommunpolis Kristofer Hultén.
Jag känner mig nöjd med det vi har genomfört under året och glad över alla de goda krafter som vi har mött. Vi vet att just kontinuitet, uthållighet och långsiktighet är det som krävs för att få till en verklig förändring, säger Kristofer Hultén.
Under året har trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete varit i fokus i Ryd. Detta syns bland annat genom att Tingsryds kommun under året beviljades medel från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) för arbete med så kallad platssamverkan. Företaget Urban utveckling har arbetat kunskapshöjande, gjort en förstudie på plats och vi har nu samlat lokala aktörer för att skapa en stabil grund och en god organisation för platssamverkan på plats i Ryd.
Läs mer om satsningen här: Platssamverkan Ryd