Drakbo prisade UF-företag

Unga företagare på gymnasieskolorna Wasaskolan och Academy of music and business sattes under torsdagen på prov. De fick pitcha sina företagsidéer inför en jury bestående av företagare och organisationer från Tingsryd kommun. Förhoppningen var att vinna en check till sina företag.

Genom arrangemanget Drakboet bedömdes under torsdagen UF-företagens affärsidé av en jury. Juryn tittade bland annat på själva produkten, möjligheten på marknaden och hur presentationen genomfördes.

Av alla UF-företag valdes tre som vinnare, som vardera fick en check på 500 kronor till sitt företag.

En av de tre vinnarna, Jakob Lindell har företaget Ike Music UF som producerar musik. Han sjunger och spelar själv och gör bland annat jinglar.

- Jag har jobbat supermycket inför detta. Min dröm är att bli en känd musikproducent och göra något nytt, säger han.

UF-företaget Marmorboard, som Emma Hogenfält och Svante Augustsson driver, har arbetat i motvind med sina skärbrädor, klädda i marmormönstrat laminat, en ljus sida och en mörk. Emma Hogenfält kom på idén när hon stod och diskade.

- Jag var osäker på vilken sida jag hade använt och som skulle diskas och tänkte att det vore bra om de hade olika färg, säger hon.

-Vi sökte en leverantör som kunde tillverka dessa skärbrädor, men först efter 46 nej lyckades vi få tag på en, säger Svante Augustsson.

-Nu kommer vi att sälja brickorna till jul, säger Emma Hogenfält.

Det tredje UF-företaget som fick Drakboets gillande var Fun Drive. Fyra elever, från vänster Alexandra Mortensen, Nathalie Pelz, Cajsa Jakobsson och Jasmin Lee Maming, har konstruerat ett brädspel för att underlätta körkortsutbildningen. Idén kom från Alexandra Mortensen.

-Jag tycker teorin är trist att läsa och varför inte göra ett spel med frågor.

Än så länge har Fun Drive endast en prototyp, men planerar att ge ut spelet i december.