En vandring i trygghetens tecken

I mitten av december genomfördes en trygghetsvandring i centrala Tingsryd. Ett gäng tappra personer från kommunen, polisen, privatpersoner och Tingsryds Handel var några som gav sig ut i regnet.

Anledningen till trygghetsvandringen var att det kommit till kommunens kännedom att stationsområdet upplevs som otryggt. Det har också förekommit en del mindre skadegörelse i centrala Tingsryd samt att ungdomar tagit sig upp på tak.

Tillsammans gick gruppen längs Storgatan, vidare till Hantverksgatan och följde vägen mellan husen bakom Ekströms möbelhandel, vidare ner till Järnvägsgatan och stationsområdet. Därefter upp genom parken Askhagen ovanför stationsområdet, vidare till Östra Parkgatan och tillbaka till Storgatan.

Det som noterades var att gatubelysningen med gula lampor inte var tillfredsställande, ljuset var inte tillräckligt stark. Chef för tekniska avdelningen, Jonas Weidenmark, höll med men enligt honom kan dröja innan lamporna kan bytas ut mot vita LED-lampor som har bättre lyseffekt.

Området kring Ekströms hade förbättrats när flera ytterlampor satts upp av företaget längs fasaden som gjorde att genvägen mellan Hantverksgatan och Värendsgatan delvis blivit bättre belyst. Flera hus längs vägen och i området står idag tomma, vilket gör att det upplevs som mörkt på gatan.

Väl nere på stationsområdet kunde vandringsgruppen bara bekräfta att det är rätt mörkt på platsen och att det behövs göras något åt belysningen. Olika förslag lyftes som lampor med uppåtriktat ljus, så kallade uplights, men även att klä träden i små lampor under den mörka årstiden på området. Dessutom upplevdes hela stationsområdet som onödigt stort, samt att cykelparkeringen skulle behöva bättre belysning och kanske en annan placering för att öka trygghetskänslan. Under vandringen tyckte flera att det såg rent och snyggt ut denna kväll.

Mikael Nord bor i centrala Tingsryd och var med på vandringen eftersom det varit en del stök om kvällarna i centrum.

Det har varit givande att gå den här vandringen där också kommunen fått en hel del uppslag på förbättringar från oss, säger han.

Efter vandringen samlades man i kommunhuset på Torggatan 12 och det som sagts ska sammanställas.