Företagarträff med fokus på generationsskifte

Under onsdagen träffades näringslivet och organisationer i Tingsryds kommun för att bland annat höra hur Hallabro Elektriska genomfört sitt generationsskifte. Det var höstens första träff och ett 30-tal hade kommit till frukosten på Örnen i Tingsryd för att nätverka.

Emma Elheim Karlsson och Nils-Åke Elheim

Nils-Åke Elheim och hans dotter Emma Elheim Karlsson, som nu tar över företaget, berättade om hur det hanterat generationsskiftet på Hallabro Elektriska AB.

Christina Bengtsson och Liselott Engström, Tingsryds handel.

Tingsryds handel berättade om deras förening och vad som är på gång. Föreningen har idag 43 medlemmar som arbetar för att göra samhället attraktivt i Tingsryd. Föreningen vill också utveckla besöksnäringen för att handeln ska överleva och medlemmarna har märkt att turistbesöken ökat under sommaren 2018. Under året ordnar föreningen flera aktiviteter, närmast är höstfesten den 6 oktober.

Anne Sommer, Vi företagare och Rose-Marie Svensson, näringslivsutvecklare Tingsryds kommun

Rose-Marie Svensson (tidigare Pettersson), näringslivsutvecklare, höll i mötet och informerade om kommande företagarträffar och uppmanade deltagarna att hålla utkik för anmälan till årets näringslivsgala som genomförs fredagen den 9 november i Parken i Urshult.

Anne Sommer pratade om att nätverkande är viktigt för Vi företagare och att ett nytt produktionsnätverk kommer att startas för de som arbetar med planering av produktion, optimering av rutiner och logistik. Nätverket kommer i likhet med Vi företagares inköps- och HR nätverk att fokusera på erfarenhetsutbyte och samverkan, även inom företagshälsa.

Vidare berättade hon att Malte Sandberg från Hållbara hästkrafter kommer att bjuda in till "miljöfika", där miljöansvarige på lokala företag kan träffas och samverka. Dessutom lyfte hon frågan om bostadsbristen där hon hoppas på ett nytt bostadsmöte med kommunen.

 

Märtha Westerholm.

Märtha Westerholm berättade om en kommande informationskväll den 18 september som arrangeras inom projektet Bo Bra. Det är Tingsryds kommun i samarbete med Villaägarna Kronoberg och Vi företagare som ordnar mötet. Kvällen kommer att lyfta hur privatuthyrning av bostäder är en möjlighet att göra en insats för bygden samtidigt som du tjänar pengar.

Anette Gunnarsson, Arbetsförmedlingen.

Anette Gunnarsson menade att det största hindret för företag idag att växa är kompetensförsörjningen. En lösning kan vara att rekrytera från Europa och Arbetsförmedlingen kan hjälpa till. I februari varje år hålls en emigrantmässa i Utrecht i Holland. Besökare som kommer dit är kompetent arbetskraft som söker jobb och bostad i Sverige. Tom Bay, som driver mässan, besöker Arbetsförmedlingen i Växjö den 18 oktober 09:00 och berättar mer om mässan. Företag som är intresserade är hjärtligt välkomna.