Förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer

Folkhälsomyndigheten har beslutat, med stöd av smittskyddsförordningen, att restauranger, barer, caféer med flera behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma. Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

  • Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. 
  • Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal ska bära ut beställningarna. 
  • Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge det inte leder till trängsel eller köer. 
  • Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Verksamheter som omfattas av föreskriften måste vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa att trängsel/köer inte uppstår. Ett sätt att undvika detta kan vara att införa ett nummerlappssystem och att gäster får vänta på sin tur utanför verksamhetens lokaler. Borden i lokalen kan till exempel behöva placeras om så att de inte står för nära varandra. Ett annat lämpligt sätt att kunna undvika trängsel i köer kan vara att märka upp på golvet hur långt ifrån varandra gästerna ska stå.

Den som ansvarar för verksamheten ansvarar för att ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt. Riskbedömningar ska göras regelbundet utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regionernas smittskyddsläkare. Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda verksamheter som inte uppfyller kraven.

 

Har du frågor?

På folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa vanliga frågor och svar:
"Frågor och svar om nya regler för restauranger, krogar med mera"

 

Vägledning

Här finns vägledning från Livsmedelverket:
"Coronautbrottet - frågor och svar"

 

Här finns vägledning från Sveriges kommuner och regioner:
"Kommentarer till regler för restauranger, barer och caféer"

 

Föreskrifter och allmänna råd

Här kan du läsa föreskrifterna och de allmänna råden i sin helhet:
"Föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer med mera"

 

Det går även bra att kontakta miljö- och byggnadsförvaltningen om man vill ha tips:

Camilla Norrman
Miljö- och byggnadschef
Mail: Camilla.norrman@tingsryd.se
Telefonnummer: 0477-44128