Ghufran Kurdi deltog i projektet Kvinnor kan - nu har hon fått arbete

Ghufran Kurdi har gjort en fantastisk resa på ett år. Hon har lärt sig svenska och nu har hon fått sitt allra första jobb. - Detta är det bästa året i mitt liv, säger Ghufran.

Projektet Kvinnor kan startade i Tingsryds kommun i slutet av 2018 med planering. Deltagarna började i början av 2019 och projektet pågår fram till april 2020.

Ghufran Kurdi är 30 år och har varit med i projektet Kvinnor kan.

- Jag blir inspirerad av Ghufran. Hon har gjort en väldigt lång resa på kort tid. Det är fantastiskt, säger Lisa Edlund som är projektledare för Kvinnor kan.

Ghufran berättar om hur hennes liv har förändrats det senaste året. Att hon arbetat hårt för att lära sig svenska och vilken hjälp hon har fått genom projektet Kvinnor kan.

- Jag har lärt mig hur jag kan göra för att söka arbete och jag har lärt mig att sätta upp mål och hur man hittar sin väg till målet, säger hon.

Tillsammans med andra deltagare har hon varit med på studiebesök på olika arbetsplatser och utbildningar, som exempelvis på barnskötarutbildningen, äldreboendet Örnen och kommunhuset.

- Sedan gjorde jag praktik. Jag var två månader i köket i Konga allhus. Det var jättebra och jag lärde mig mycket, berättar Ghufran.

Efter praktiken gick en stor dröm i uppfyllelse för Ghufran.

- Jag fick mitt första jobb i september. Nu arbetar jag på Wasaskolans café. Jag säljer fika, packar upp och snart ska jag gå en utbildning och lära mig att beställa varor själv. Det är jätteroligt att arbeta och jag lär mig mer och mer svenska och hur det är i Sverige, säger Ghufran.

Det märks att Ghufran är driven och fylld av mål och drömmar. Hon har varit kort tid på sin första och alldeles nya arbetsplats men har redan börjat utveckla cafét. Hon har utökat utbudet och det uppskattas av eleverna på skolan.

- Jag drömmer om att kunna baka egna frallor, minipizzor och annat här på Wasaskolan. Jag älskar att laga mat och i framtiden vill jag bli kock, berättar hon.

Sedan projektet startade har nio kvinnor varit ute på praktik och fler kvinnor kommer snart börja på sina praktikplatser. Praktikerna har främst ägt rum inom förskola, kök, skola, lokalvård och äldreomsorg. Två kvinnor som har deltagit i projektet började på barnskötarutbildningen i höst. Ghufran är den första kvinnan som har deltagit i projektet som har kommit ut i arbete men fler kvinnor strävar efter samma mål.

- Kvinnorna är på väg mot egen försörjning och kämpar ständigt mot sitt mål. För vissa är nästa steg att gå vuxenutbildning, för andra arbete eller någon annan lösning. Det viktigaste är att finnas till som en vägvisare för individens mål och den lösning som är bäst för just dem, säger Lisa Edlund.

Här kan du läsa om när vi berättade om projektet i maj i år.