Hög placering för Tingsryd

Det blev en fjärdeplacering sedan Tingsryds kommun nominerats för att bli bästa kommun när det gäller skolmat i White guide junior 2018.

Av 290 möjliga kommuner i Sverige, fick Tingsryds kommun en fjärde placering i Årets hållbara skolmatskommun, White guide junior.

Motiveringen lyder:
”En växande andel grönsaker som serveras i Tingsryds kommunala salladsbufféer kom-mer från ett eget andelsjordbruk. Det säger något om ambitionsnivån. Det bör även nämnas att hållbarhetsarbetet i denna kommun framför allt har drivits av Jonas Lennartsson, kökschef på Dackeskolan, tillsammans med den numer avhoppade måltidschefen Jens Vikingsson. Detta radarpar har i sin tur inspirerat andra skolor att följa otaliga hållbarhetsexempel, som svinntävlingar och matlagningsträffar för nyanlända. Nu-mera är även samtliga skolkök KRAV-certifierade med en ekoandel på hela 50 procent. Även här var Jonas en pionjär; politikerna var däremot inledningsvis ganska tveksamma: ”Vi är ju en glesbygd- och jordbrukskommun och både föräldrarna och politikerna var rädda för att man skulle se förbi de regionala intressena. Men nu har man alltså svängt i den frågan – delvis för att vi har bevisat att det inte finns någon motsättning mellan när-producerat och ekologiskt”, säger han.
Vi håller tummarna för att Jonas och de andra eldsjälarna fortsätter att hålla den gröna fanan högt i Smålandsskogen!”
Ur Årets hållbara skolmatskommun

Kategorier och kriterier

White guide junior har ett samarbete med Världsnaturfonden, WWF, och man tittar på hela matlagningskedjan och bedömer utifrån kriterierna: klimat, schyst mat, matsvinn och ökad kunskap om hållbar mat.
Även politiskt engagemang för frågan, samarbete genom hela organisationen kring sko-lan och en långsiktighet där uthållighet är något som värderas högt.

Vann i Årets hållbara skolmatskommun 2018 gjorde Örebro.

Mikael Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande, Marie-Louise Hilmersson (C), Ann Mattsson, kostchef, Jonas Lennartsson, måltidschef. Foto: Miriam Preis