Industriteknik – där fick 100 procent av Wasas elever jobb efter studenten

I industritekniska programmets arbetshall lyser flitens lampa, eleverna ser till att få på sig utrustningen och startar maskinerna inför dagens lektion. Här är framtidsutsikterna goda. Siffror visar att 100 procent av eleverna på programmet etablerat sig på arbetsmarknaden inom tre år efter examen.

Det finns så många olika områden att jobba inom, på både små och stora företag. Eleverna har mycket praktik både vår och höst under årskurs två och tre och det är klart att det är positivt, säger programansvarig Paul Dimantins.

Här går Theo Halls och Algot Petersson. De tycker om att få arbeta praktiskt, att skoldagen blir mer av en arbetsdag.

Det är roligt att lära sig saker man inte gjort förut. Jag tycker att det är roligast att svetsa, säger Theo Halls.

Jag gillar att skolan finns nära. Och jag tycker om att bygga och göra saker, fyller Algot Petersson i.

Behovet av industriteknisk kompetens är stor på arbetsmarknaden och behövs i såväl stor- som småstad och på företag i alla storlekar. Det är ett skäl till att statistiken på programmet visar toppresultat för Wasaskolans del. Ett annat är engagemanget bland eleverna och den gemenskap som finns på arbetsgolvet.

Hugo Förster och Isak Claesson hjälps åt att göra en hammare.

När vi kommer ut här så är vi inte lärare och elever. Här är vi arbetskamrater och vi jobbar tillsammans, säger läraren Robert Gallus och fortsätter:

Det gör att ungdomarna är redo för yrkeslivet när de kommer härifrån.

På Wasaskolan finns två inriktningar – produkt- och maskinteknik och svetsteknik. Den treåriga utbildningen innehåller 18 veckors praktik och det går att välja till kurser för att få högskolebehörighet. Det går också alltid att fortsätta studera på yrkeshögskola.

Ekonomifakta är en del av Svenskt Näringsliv. Här erbjuds tjänsten Gymnasiepejl som bygger på statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. Där presenteras nu siffror som alltså visar att Industritekniska programmet på Wasaskolan skapat goda förutsättningar för eleverna.

Inom tre år efter studenten hade samtliga elever fått jobb.

Jag är väldigt nöjd med mitt val. Visst vill jag jobba inom industrin. Och så ska jag vara deltidsbrandman också, säger Theo Halls.

Gymnasiepejl visar arbetsmarknadsutfall under år 2019 för personer som avslutat gymnasiet med minst 2500 poäng år 2016 och 2018. Ett år efter studenten hade 60 procent fått jobb och tre år efteråt var 100 procent etablerade på arbetsmarknaden.

För att räknas som etablerad krävs enligt Ekonomifakta att personen är sysselsatt, har en inkomst på minst 202 400 kronor och inte har varit arbetslös eller studerat under året.

Ansökan är öppen till och med den 15 februari och görs via Dexter.

https://www.wasaskolan.tingsryd.se/

Helmer Nilsson och Theo Halls är glada över valet av industritekniska programmet. Här får de goda möjligheter till jobb i framtiden.

Helmer Nilsson svetsar ett lock till en plåtlåda.