Internationella matsvinnsdagen 29 september

Söndagen den 29 september är det Internationella matsvinnsdagen. Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet och miljön, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan. För att sätta fokus på frågan att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen.

Tingsryds kommun arbetar aktivt för att minska matsvinnet i sina verksamheter. År 2022 antogs Tingsryds kommuns miljöprogram som gäller mellan åren 2022 och 2027. Ett av målen är att matsvinnet i den kommunala organisationen ska minska med minst 55 procent till år 2027, jämfört med år 2020.

Bland annat görs matsvinnsmätningar i alla verksamheter, matsvinn är en ständig punkt på dagordningen med matråden och man tar alltid hand om mat som kan ”återanvändas” i någon annan maträtt.

I Svenska hushåll slängs cirka 15 kilo ätbar mat per person varje år. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.

Med enkla medel kan du hjälpa till att minska matsvinnet och i förlängningen bidra till en gladare planet. Här är några tips på vägen:

  • Se till att ha en återkommande dag då du går igenom dina förråd, kylskåp och frys - så du vet vad som finns hemma innan du går och handlar.
  • Sortera maten i skåp, kyl och frys efter hållbarhet - ställ matvaror med kort hållbarhet mer tillgängligt. Tänk på att bäst-före-snooza innan du väljer att slänga något - avgör om det går att använda varan lite till genom att använda dina sinnen -  titta, lukta och smaka.
  • Använd frysen för det som börjar bli gammalt. Många livsmedel, till exempel mjölk, grädde, ost, smörgåsskinka och matrester, går bra att frysa. Märk maten med datum och innehåll när du fryser in den. Gå även igenom vad som finns i frysen regelbundet och planera för att äta upp maten i tid.

På Livsmedelsverkets hemsida HÄR finns ett stort antal tips på hur du kan minska matsvinnet.