Invigning av unik spelutbildning

Tingsryds kommun sätter Väckelsång på kartan med en unik utbildning för spelutvecklare. I ett samarbete med Spelkollektivet ges nu plats för 12 elever att lära sig att göra datorspel.

James Newnorth, grundare av Spelkollektivt, Christoffer Cederholm, vd, Magnus Carlberg (S), ordförande arbete- och lärandeutskottet klipper bandet.

Magnus Carlberg (S), ordförande i arbete- och lärandeutskottet i Tingsryds kommun klippte bandet vid invigningen med en undran och förhoppning om att kommunen kommer att vara känd som Smålands ”spelmekka”.

Vuxenutbildning är på gymnasienivå och eleverna ges möjlighet för att lära sig mer om programmering, digitalt skapande, grafisk illustration, entreprenörskap och företagsekonomi. De första delarna ansvarar Spelkollektivet för och de två sista kurserna Vuxenutbildningen.

Meningen är att eleverna ska skapa sina egna indiespel och för att klara det är kunskapen hos Spelkollektivet en stor fördel.

Tony Lundström, rektor Vuxenutbildningen.

Enligt Tony Lundström, rektor på Vuxenutbildningen i Tingsryds kommun, är nivån hög på utbildningen och kan jämföras med högskola och universitet.

De läser både entreprenörskap och företagsekonomi eftersom de ska ha kunskap om hur det är att driva ett företag, säger Tony Lundström.

Spelkollektivet etablerade sig i Väckelsång för två år sedan och tar idag emot cirka 30 spelutvecklare i sitt hus från hela världen, med olika spetskompetenser inom spelutveckling för att bo, leva och utveckla sina spel individuellt och tillsammans.

Vuxenutbildningen, som nu startat, är på två år och eleverna kommer att få arbeta nära de spelutvecklare som hyrt in sig.

Det är viktigt att skapa teams. Det är något de kommer att få arbeta mycket med inledningsvis i utbildningen, säger James Newnorth, grundare av Spelkollektivet.

Han menar också att alla som kommer till Spelkollektivet, vare sig det är de som hyrt in sig eller från utbildningen, så är de där för att lära sig.

Vid ansökan har fokus lagts på vilket intresse, ambition och förväntningar eleven har. De tio som nu kommit in kommer bland annat från Stockholm, Göteborg, Linköping, tre från Tingsryds kommun. Chris Lundin Johansson flyttade till Väckelsång från Värnamo.

Jag har velat göra något annat har varit intresserad av spelutveckling länge. Tycker det är superhäftigt med kollektivet. Allt är toppen, säger Chris Lundin Johansson.

Om indiespel

Ett indiespel är datorspel tillverkat av enskilda eller en liten grupp spelutvecklare utan att någon stor speltillverkare finns bakom. De sköter finansiering, utveckling av spelen och marknadsföringen själva.

Källa: Wikipedia