Journalistbesök från Uzbekistan!

Igår hade Tingsryds kommun besök i Åsnenområdet av fyra miljöjournalister från Uzbekistan.

De arrangerar mellan sveriges utrikesdepartement och Sveriges ambassadör i Uzbekistan, och pågår 20-24 oktober.

 

De ville veta mer om  naturskyddsområden i Sverige, nationalparker och på vilket sätt man kan kombinera naturskydd med friluftsliv och turism. Bland annat var önskemålet att få träffa representant från länsstyrelsen samt från lokala näringar liksom möjligheterna för turismutveckling i sådana områden.

 

Utöver journalisterna Mr. Murod Nasyrov, Ms. Lobar Islamova , Ms. Yulia Panina så medverkade även tolk och guide.

Karin Nilsson, turismutvecklare på Tingsryds kommun, Helene Pettersson från Länsstyrelsen och Sofie Magnusson från Huseby Bruk medverkade i denna träff.

Helen Pettersson pratade om skyddad natur i Sverige och hur processen med att skapa nationalparker går till. Stort fokus var självfallet på Åsnens Nationalpark som man arbetar med nu. Även konkreta exempel på intressanta sevärdheter i naturen i Åsnen (vi var i Bjurkärr). Jag pratade om samspelet mellan natur och turism, om Destination Åsnen, hur turismutveckling kan värna om naturen samt den positiva påverkan för landsbygdens utveckling – även en del om processen med Destination Åsnen. Sofie berättade om vikten av starka destinationer för företag som verkar i området. Idag fortsätter de med besök i Växjö.

 

Här följer lite bilder från besöket:

IMG_0053

IMG_0055

IMG_0061