Jubileumsbesök av H.M. Konungen

Den 31 maj besöker DD.MM. Konungen och Drottningen Kronobergs län och residensstaden Växjö. Här kan du delta i Kungens jubileumsfirande.

I år firar H.M. Konungen 50 år på tronen och det är även 500 år sedan som Gustav Vasa valdes till Sveriges konung. Jubileet firas både i Stockholm och i landets 21 residensstäder.

11.50 Vattentorget och gående kortege till Linnéparken

Allmänheten kan möta Kungaparet vid Vattentorget, där även Växjöskolornas musikkår spelar. Från Vattentorget promenerar Kungaparet, via allén vid domkyrkan till Linnéparken, där Hemvärnets musikkår Eksjö möter upp med den nykomponerade jubileumsmarschen ”För Sverige – i tiden”. Programpunkten är öppen för allmänheten.

12.00–13.00 Kungen firas i Linnéparken

Växjö kommun står som värd för programmet och kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber håller välkomsttal. Det blir musik av Hemvärnets musikkår Eksjö och Crazy Daze. Högtidstal kommer att hållas av Kungen och landshövding Maria Arnholm. John Martin Bengtsson är konferencier och han bjuder också på ett par sångframträdanden. Programpunkten är öppen för allmänheten.

Observera att västra ingången till Linnéparken stänger kl. 11:45 välj därefter annan ingång.

14.30–14.50 Festspel på Stortorget

Hemvärnets musikkår Eksjö och Växjöskolornas musikkår bjuder på ett festspel på Stortorget. Kungaparet tar del av festspelet på residensets balkong. Programpunkten är öppen för allmänheten.

14.55–15.40 Besök i Östrabo Ekobacke och avtäckning av minnesmärke

Kungaparet besöker Östrabo Ekebacke och den unika stadsodlingen. De välkomnas av kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber och får träffa entreprenören Gustaf Hector och huvudansvarig för odlingen, Jimmi Larsson, som berättar om den stadsnära och ekologiska odlingen.

Som ett minnesmärke av dagen kommer Kungen att avtäcka en unik träbänk, som producerats av studenter på Linnéuniversitetet. Här kommer Peter Aronsson, Linnéuniversitetets rektor, tillsammans med studenterna, att berätta om tillverkningsprocessen men också om Linnéuniversitetets satsning på skog och trä. Programpunkten är öppen för allmänheten.

15.30 Dagen avslutas

Efter besöket i Östrabo Ekobacke lämnar Kungaparet Växjö.

 

Foto: Peter Knutsson, Kungliga Hovstaterna.