Kommunens nya nämnd: teknik- och fritidsnämnden

31 december 2022 upphörde teknik- och utvecklingsutskottet - heter nu teknik- och fritidsnämnden.

Vad är skillnaden efter namnbytet?
- Teknik- och utvecklingsutskottet var just ett utskott och inte en nämnd och låg då under kommunstyrelsen. Det innebar att ledamöter från kommunstyrelsen var med i utskottet, precis som i kommunstyrelsens arbetsutskott och personalutskottet. Men en nämnd ligger på samma nivå som kommunstyrelsen, detta gör att en viss arbetsbörda i form av att bland annat ta många beslut, har försvunnit från kommunstyrelsen och istället lagts hos teknik- och fritidsnämnden. Kommunstyrelsen har i stället tagit över frågorna om detalj- och översiktsplaner, vilket teknik- och utvecklingsutskottet hade tidigare. Detta gör dessa frågor mer synliga vilket är jättebra. Detta synliggör arbetet kring näringsliv och bebyggelse och ger det mer uppmärksamhet. Det är både kommunledningsförvaltningen och tekniska förvaltningen som är kopplade till teknik- och fritidsnämnden, säger Anna Johansson (C), ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

Hur går arbetet till?
Det börjar oftast med att ett ärende kommer till en beredning där jag som ordföranden sitter tillsammans med första och andre vice ordföranden. Finns det tillräckligt mycket underlag i ärendet för att lyftas upp i nämnden så skickar vi det dit, men behövs det utredas mer begär vi det. Samtliga ledamöter i nämnden ska ha handlingarna en vecka innan nämnden har möte, och på mötet med hela nämnden redogörs ärendet. Är det ett enklare ärende så läses det upp och skulle det vara ett ärende med specifik karaktär kan vi skicka det till kommunfullmäktige. Till exempel kan frågor om centrumvecklingen vara ärenden med specifik karaktär som skickas till kommunfullmäktige, då dessa frågor berör många invånare, säger Anna Johansson.

 

Anna Johansson (C), ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

 

Vilka frågor är viktigast nu?
Teknik- och fritidsnämnden är en riktig doer-nämnd, en att göra-nämnd. Vi arbetar med väldigt viktiga frågor, som till exempel VA (vatten och avlopp), gata och park, måltid, lokalvård, mark och exploatering och fritid med bidragsdelen till våra föreningar, säger Anna Johansson.

Vad är din roll som ordförande?
- Att hålla i och leda mötena och se till att alla känner sig välkomna och delaktiga. Jag fördelar också ordet, ser till att vi håller oss inom ämnet och ställer frågan Kan vi gå till beslut? Det finns en viss formalia man följer som ordförande. Man kan säga att jag är länken mellan tjänstepersonerna och de förtroendevalda i nämnden. Det är ett otroligt ansvar som ordförande; att delge info och att alla ska vara överens och nöjda, säger Anna Johansson.