Körkortsintroduktion - en satsning i projektet "Tillsammans i Tingsryds kommun"

Tillsammans i Tingsryds kommun är ett flerårigt projekt med mål att föra 100 tredjelandsmedborgare närmare arbetsmarknad eller studier. Detta genom satsningar på arbetsmarknadskunskap, körkortsintroduktion, utökad samhällsinformation, hälsokommunikation, föräldrakurser och digital kompetens – som komplement till SFI. Projektet medfinansieras av Europeiska unionens Asyl-, Migrations-, och integrationsfond.

För en del av deltagarna kommer det bli viktigt att ta körkort för att öka sina chanser på arbetsmarknaden. Under tre tillfällen erbjöd Projektet ”Tillsammans i Tingsryds kommun” en körkortsintroduktion.
Detta var ingen teoriutbildning, det var en förberedande information på vad de kan förvänta sig när de påbörjar arbetet med att ta sitt körkort. Vilka delar ingår, vad kostar det och vad ska de tänka på?

Ett av tillfällena var i samverkan med Polismyndigheten. En representant från Polisen var på plats och berättade bland annat om vad som händer om man kör bil utan körkort, där konsekvenserna kan bli att man döms till böter eller fängelse.

 

Deltagarna fick information om tex lagar och regler gällande bilbälte, alkohol, droger, mobilanvändning och hastighetsbegränsningar. Vad är det som gäller, och vad händer om man bryter mot dessa lagar och bestämmelser?

Under dessa tillfällen har gruppen också gått igenom hur mycket det kan kosta att ta körkort, så att deltagarna har med det i sin privata budget, som de lärde sig mer om under utbildningen vardagsekonomi, för att läsa mer om den utbildningen kan du trycka HÄR

Under körkortsintroduktionen gick de bland annat igenom:

  • Hur du ansöker om körkortstillstånd
  • Handledarutbildning för privat övningskörning.
  • Krav på privat handledare
  • Info om riskettan och risktvåan
  • Info om teoriprov och uppkörning

I projektet finns som mål att se till den deltagandes egen utveckling. Projektgruppen strävar hela tiden efter att föra personerna som deltar i projektet närmare arbetsmarknaden och självförsörjning. Men vägen dit kan se ut på olika sätt, så under projektets gång sker utvärderingar om vilka delar som är viktiga för varje enskild person. Vissa delar i utbildningspaketet är obligatoriska, andra, såsom körkortsintroduktionen, ska vara en extra hjälp för de som deltar att nå fram till just deras mål. Därav får projektgruppen ofta ställa sig frågan:
Vad behöver den här personen för hjälp för att komma närmare sitt mål? - Och därefter jobba utefter svaret som framkommer.

Loggor och slogan