Krisberedskapsveckan - laga mat utan el

Med campingkök, grill, bränsle och tändstickor hemma klarar du enklare matlagning om det blir strömavbrott.

Den mesta av utrusningen i ett modernt kök slutar att fungera vid ett strömavbrott. Om det är strömavbrott kan du använda sprit- eller campingkök (stormkök) att laga mat på. Stormköket måste stå plant på ett underlag som inte kan börja brinna. Det ska också vara god ventilation, och du måste kunna släcka om det skulle bli en brand. Det allra enklaste är att vara utomhus. En utegrill är också bra för matlagning vid strömavbrott. Om du bor i lägenhet kan du gå till en grillplats i en park eller på en innergård, om det finns någon sådan nära dig. Det är också bra att ha tillgång till mat som inte kräver uppvärmning eller avancerad tillagning.

Om strömmen försvinner har du varken fungerande kyl eller frys. Spisen och ugnen fungerar inte och snart är vattnet slut i kranen. Då gäller det att tänka lättlagat och kort tillagningstid samt hur mycket vatten som krävs för att laga maten. Krossade tomater och ätfärdiga soppor är smart krismat. Du kan till exempel koka snabbpasta i dem istället för att använda vatten. Även gryner som couscous har kort tillagningstid.

Konserver går att äta rumsvarma men glöm inte att ha en konservöppnare hemma. Du kan även behöva ett lager engångstallrikar och engångsbestick.

Bra saker att tänka på

  • Undvik att öppna frysen.
  • Använd maten i kylskåpet först.
  • Kylvaror kan förvaras utomhus under den kalla årstiden men skydda dem väl från fåglar och andra djur.
  • Kylskåpskalla frysvaror kan du fortfarande äta.

Förvara maten rätt

Torrvaror och helkonserver kan förvaras i rumstemperatur under lång tid. Små förpackningar är bra eftersom maten inte håller så länge när förpackningen öppnats. Frukt, rotfrukter, grönsaker och ägg kan förvaras i rumstemperatur, men de håller längre vid kylskåpsförvaring.

Vad kan mer påverkas om elen försvinner?

Det finns mycket som kan hända. Till exempel transportstörningar, översvämningar, skogsbränder, it-attacker, terrorangrepp och militära konflikter. Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. El kan slås ut av allt ovanstående. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig:

  • Värmen försvinner.
  • Det blir svårt att laga och förvara mat.
  • Mat och andra varor kan ta slut i affärerna.
  • Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten.
  • Det går inte att tanka bilen.
  • Betalkort och bankomater fungerar inte.
  • Mobilnät och internet fungerar inte.
  • Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.
  • Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.

Det går knappt att föreställa sig mörka städer och vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer och stora problem med att få information om vad som händer. Om du ägnar några minuter till att fundera över hur ett längre elavbrott skulle påverka just dig och din omgivning har du redan skaffat en mental beredskap.

Filmen nedan visar hur en familj i en lägenhet drabbas av ett långt elavbrott efter att något har hänt i samhället. Filmen beskriver vad som är viktigt att tänka på, vad som är bra att ha hemma och vad du själv kan göra om du hamnar i samma situation.

Please accept marketing-cookies to watch this video.

Mer information

Mat som tinat efter strömavbrott

Tillgång till värme i kris

Tillgång till vatten i kris

Tillgång till mat i kris

Tillgång till kommunikation i kris

Källor: MSB och Livsmedelsverket.

Krisberedskapsveckan 26/9-2/10
Använd veckan som en årlig påminnelse för att se över din beredskap. Skaffa den där vevradion, vattendunkarna eller prata hemberedskap med grannarna. Krisberedskapsveckan är ett initiativ från MSB som genomförs tillsammans med länsstyrelser, kommuner, frivilligorganisationer och företag. Och såklart tillsammans med dig.