Krisberedskapsveckan med aktuellt fokus

Under Krisberedskapsveckan den 11-17 maj 2020, lyfter vi människor som en resurs i den pågående krishanteringen kring coronaviruset.

Krisberedskap och civilt försvar

Välinformerade och engagerade människor är en viktig tillgång vid en samhällskris, därför finns kampanjen Krisberedskapsveckan. Tanken är också att svenska medborgare ska fundera på sin egen hemberedskap och hur en eventuell kris kan påverka dem.

Krisberedskapsveckan är sedan 2017 en årlig informationskampanj som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, står bakom. Kampanjen ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig.

Årets kampanj 2020, som genomförs mellan den 11-17 maj, anpassas till den pågående pandemin.

Vill du visa upp en hyllning på Instagram?

En del av kampanjen äger rum på Dinsäkerhets instagramkonto, där artister varje dag klockan 15 kommer genomföra en livespelning för att hylla alla bra initativ som tagits under coronakrisen.

Mån 11 maj - Thomas Stenström
Tis 12 maj - Petter
Ons 13 maj  - Tjuvjakt
Tors 14 maj - Kalle Moraeus
Fre 15 maj - The Mamas
Lör 16 maj - Silvana Imam
Sön 17 maj - Molly Sandén

Vill du också skicka en hyllning som visas upp på Instagram? Kontakta Dinsäkerhet via direktmeddelande i Instagramappen eller via mejl. Skickar du en film får den vara max en minut lång, och tänk på att inte ha med några detaljerade personuppgifter.

Mejla in din hyllning på sverigehyllar@msb.se

Tingsryds kommun

Jens Carlzon, beredskap- och säkerhetssamordnare

Under Krisberedskapsveckan så brukar kommunen hålla olika aktiviteter och evenemang för att få folk att fundera kring sin hemberedskap.

Men i år så blir det inte som vanligt på grund av covid-19. Därför har MSB beslutat att de fysiska aktiviteterna, som strider mot Folkhälsomyndighetens råd, ska ställas in och att  de flesta aktiviteterna ska ske digitalt, säger Jens Carlzon, ny beredskap- och säkerhetssamordnare i Tingsryds kommun.

Digital personlig hyllning

Budskapet i årets anpassade Krisberedskapsvecka vill visa att det vi gör och lär oss i dag i form av ansvarstagande, aktiva delaktighet och medmänsklighet, bidrar till krishanteringen och bygger motståndskraft inför framtiden. Vi ska skapa fortsatt förtroende för samhället och för människors vilja att stötta varandra.

Årets budskap är ”När det behövs som mest, hjälps vi åt som bäst” och är ett viktigt budskap under den pågående pandemin.

MSB har tagit hjälp av kända artister för att hylla de initiativ och engagemang som görs och genomförs runt om i svenska samhället. Denna hyllning görs via livesändningar på Instagramkontot dinsäkerhet klockan15.00 varje dag under vecka 20. Om du vill skicka in en personlig hyllning till någon som bidrar till krishantering så gör det genom att mejla till sverigehyllar@msb.se.

Jens Carlzon avslutar med att ge några kända råd.

Lyssna på Folkhälsomyndighetens råd, tvätta händerna ofta, stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk, är alla saker som känns så triviala men som ända är till stor hjälp för alla som kämpar mot covid-19.