Lessebo och Tingsryd arbetar för framtid med RÖK

Lessebo och Tingsryds kommuner vill gemensamt driva Räddningstjänsten Östra Kronoberg (RÖK) vidare utan Uppvidinge kommun. På så sätt säkras framtiden för räddningsverksamheten. De bägge kommunerna ser en god grund i det nuvarande förbundet som går att bygga vidare på.

Det känns bra att efter en tuff period kunna presentera en plan för framtiden, säger Monica Widnemark, Lessebo kommun och Mikael Jeansson, Tingsryds kommun i samband med att överenskommelsen presenterades. Lessebo och Tingsryd har en god dialog och ser fram emot driva verksamheten vidare gemensamt.

Kommunerna är överens om en samarbetsinriktning och har tillsammans med Uppvidinge kommun tagit fram förslag på en ny förbundsordning som innebär att förbundet finns kvar efter nyår men då enbart med två ägare, Tingsryd och Lessebo. Förbundsordningen beslutas av respektive fullmäktige. Förslaget till förbundsordning har beslutats av enig förbundsdirektion där representanter för alla tre nuvarande ägare finns med. Förslaget innebär att Uppvidinge kan lämna förbundet i samförstånd med Tingsryd och Lessebo.

Parallellt med arbetet kring förbundsordningen har Lessebo och Tingsryds kommuner anlitat en konsult som ska presentera ett förslag på hur övergången till den nya verksamheten ska kunna ske. Det handlar om att fastställa organisation och även om att se över samarbeten med andra räddningsförbund.