MAT2020 på turné

MAT-rundan bjuder i år på närproducerad mat och upplevelser under två lördagar i september. Den 12 och 19 mellan 10.00-15.00 har deltagande matföretagare öppet.

Under två lördagar i september kan alla matintresserade ge sig ut på länets landsvägar och besöka gårdar, gårdsbutiker, lanthandlare, caféer och restauranger. MAT-rundan i Kronoberg 2020 är en unik möjlighet att upptäcka vilka fantastiska matföretagare som finns i länet.

Mässan i det stora tältet som vi är vana att se på Stortorget i Växjö under evenemanget MAT, kommer inte att arrangeras i år av smittskyddsskäl. Istället bjuder länets matföretagare in till sig två lördagar den 12 och 19 september. Det innebär att gårdar, gårdsbutiker, lanthandlare, caféer och restauranger i Kronoberg har extra öppet för besökare dessa dagar mellan klockan 10.00-15.00.

Hela 57 matföretag deltar i MAT-rundan. Ta hjälp av kartan för att hitta platser där du aldrig varit, eller passa på att återse ditt favoritställe. God mat av härliga, lokala råvaror lär du hitta överallt. Kartan finns digitalt på matsmaland.se, men kommer också att kunna hämtas i tryckt format på länets turistbyråer och på de flesta bibliotek. Besök oss gärna på sociala medier där besöksmålen presenteras ett efter ett.

I dessa speciella tider blir vi medvetna om hur viktigt det är med en hållbar matproduktion i närområdet. Vi kan alla hjälpa till att skapa goda förutsättningar för framtiden genom att handla av våra lokala producenter, mathantverkare och krögare. Härliga smakupplevelser får man på köpet! säger landshövding Maria Arnholm.

Evenemanget fördelas på två lördagar för att sprida ut besöken och på så sätt undvika trängsel och smittspridning. Dessutom uppmanas självklart alla att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer att hålla avstånd och att stanna hemma även om man bara känner sig lite förkyld. På flera ställen kommer det att finnas funktionärer som hjälper till att informera och lotsa besökare, så att allt sker på ett säkert sätt.

Det är verkligen ett jättebra med en MAT-runda som alternativ för det stora tältet på Stortorget i Växjö. Nu får näringarna möjlighet att visa upp sin verksamhet, det blir även så att fler näringar har möjlighet att vara med när det är på hemmaplan. Alla har inte möjlighet att ”flytta” sin verksamhet ett par dagar och jag hoppas att MAT-rundan återkommer även kommande år, gärna som ett komplement till det traditionella MAT, säger näringslivsutvecklare Rose-Marie Svensson

Rose-Marie Svensson, näringlivsutvecklare med inriktning besöksnäringen.Klicka på bildspelet och välj bild att förstora för att se mer.

Arrangemanget görs inom ramen för Kronobergs livsmedelsstrategi av Länsstyrelsen i Kronobergs län, Region Kronoberg, Destination Småland, Lantbrukarnas Riksförbund och Växjö kommun.