Medarbetare med tillsvidareanställning krigsplaceras

Kommunfullmäktige beslutade den 2 september att medarbetare som är tillsvidarean-ställda av Tingsryds kommun ska krigsplaceras. - Bakgrunden är att riksdagen har tagit beslut om att det civila försvaret ska åter-uppbyggas. Säkerhetsläget har försämrats i vårt närområde och vi behöver nu göra anpassningar i vår verksamhet. Kommunen är en viktig del i totalförsvaret. Vi säkerställer nu att kommunen kan bedriva sin verksamhet även i händelse av höjd beredskap eller krig, säger Johan Smedin, beredskap- och säkerhetssamord-nare.

Att vara krigsplacerad innebär att en person är ianspråktagen av en organisation för att tjänstgöra under höjd beredskap. Skyldigheten att tjänstgöra inträder när regeringen beslutar om höjd beredskap och allmän tjänsteplikt. Under 2022 krigsplacerades medarbetare med särskild kompetens. Planen har varit att alla tillsvidareanställda medarbetare ska krigsplaceras och under det kommande halvåret blir det verklighet.

I Sverige gäller totalförsvarsplikt. Det innebär att alla som bor i Sverige och är mellan 16 och 70 år kan kallas in för att hjälpa till på olika sätt vid höjd beredskap och krig. De personer som inte är krigsplacerade har skyldighet att tjänstgöra enligt allmän tjänsteplikt. Allmän tjänsteplikt innebär att man arbetar inom verksamheter som måste fungera även vid höjd beredskap och krig. Det kan betyda att man fortsätter på sitt vanliga jobb, tjänstgör enligt särskilt avtal som medlem i en frivillig försvarsorganisation eller att man får i uppgift av Arbetsförmedlingen att utföra arbete som är särskilt viktigt för totalförsvaret.

När samtliga tillsvidareanställda medarbetare i Tingsryds kommun krigsplaceras betyder det att kommunen vidtar en planeringsåtgärd som säkerställer att verksamheten kan upprätthållas vid höjd beredskap eller krig. Vid höjd beredskap har kommunen ett stort ansvar med tillkommande uppgifter, vilket innebär att vi behöver säkerställa att vi har tillgång till vår personal, säger Johan Smedin.

Första steget har varit att skicka in krigsplaceringarna till Plikt- och prövningsverket som har återkopplat till kommunen. Myndigheten har koll på samtliga krigsplaceringar i Sverige och kan se om det finns personer som redan är krigsplacerade inom exempelvis Försvarsmakten.

När vi har fått återkoppling och vet vilka som kan krigsplaceras hos oss kommer medarbetarna att få informationen om sin krigsplacering via brev. Det kommer även att skickas med information om vad det innebär att vara krigsplacerad. Under hösten kommer medarbetarna även att få veta mer om detta på sina arbetsplatsträffar, säger Johan Smedin.