Möt covid-19-teamet i kommunen

Evelina Hallberg arbetar i kommunens covid-19-team. Teamet tar hand om de personer som har hemtjänst eller hemsjukvård och är konstaterat smittade med covid-19. - Vi är ett bra team som alltid hjälps åt och stöttar varandra, säger Evelina Hallberg.

I vanliga fall arbetar Evelina Hallberg (på bild till höger) i hemtjänsten i Ryd.

För drygt sex veckor sedan fick hon och en kollega i Ryd frågan om de ville vara med och arbeta i covid-19-teamet som var på väg att skapas.

- Jag sa ja direkt. Det känns viktigt och meningsfullt att hjälpa till i den situation vi alla befinner oss i. Vi i teamet har blivit ett sammansvetsat gäng snabbt och känner oss trygga med det vi gör, berättar hon.

Rutinerade
Marita Eklund leder arbetet med covid-19-teamet och hon berättar att när man märkte en smittspridning bland omsorgstagare/patienter som har hemtjänst eller hemsjukvård så gjordes snabb och viktig ändring direkt. Det var då covid-19-teamet skapades.

- Det har fungerat jättebra. Det här gänget består av 12 personer. Alla i teamet är rutinerade, har mycket kunskap och är positiva. Det har varit mycket praktiskt att ordna på vägen men vi har löst det tillsammans, säger Marita Eklund.

Evelina Hallberg berättar att covid-19-teamet exempelvis har bilar som enbart teamet använder. Hemma hos varje person som är smittad finns en unik låda som bara används på det stället, lådan innehåller handskar, munskydd, visir, handsprit, ytdesinfektion, heltäckande förkläde och skoskydd.

Trygghet i gruppen
Teamen har även väskor som innehåller engångsartiklar i form av febertermometrar, blodtrycksmätare och syremätare.

- Det känns tryggt och bra med rutinerna som vi i teamet har tagit fram tillsammans med Marita och andra i kommunen. Vi blir hörda och det skapar en stark trygghet i gruppen, säger Evelina Hallberg.

Hon berättar att hon lärt sig väldigt mycket på de här veckorna men anledningen till varför hon älskar sitt arbete är samma som innan.

- Tacksamheten och kärleken som man får tillbaka inom vården är det absolut bästa med mitt arbete. Det känns bra när man avslutar arbetsdagen och vet att man gjort någon glad och hjälpt till i vardagen. Det bästa under de här veckorna hände faktiskt i veckan. Jag fick överlämna en friskförklaring. Att se den lyckan och glädjen var helt fantastiskt, säger Evelina Hallberg.

Covid-19-teamet på bilden: Cordelia Schröder, Yvonne Nilsson, Ulf Agné, Åsa Klerkefors, Gill Johansson, Evelina Hallberg, Mustafa Sido, Marie Jönsson, Lina Johansson, Ylva Andersson och Lise-Lotte Mierzejewski.