Niorna fick smak på gymnasielivet när Wasaskolan bjöd in till prova-på-dag

Vad gör man egentligen på Wasaskolans olika program? Hur ser det ut på skolan och vilka jobbar där? I veckan fick Dackeskolans elever i årskurs 9 känna på livet som gymnasieelever under en prova-på-dag på skolan.

Det var jätteroligt. Det bästa var att få prova på att göra praktiska saker och inte bara lyssna. Det gillade jag med Teknikprogrammet, sa Ester Hylse när hon och kompisarna fått flera kluriga uppdrag av skolans tekniklärare.

Omkring 150 elever fick välja två program var att besöka under förmiddagen. På industriprogrammet visade lärarna och eleven Nilo Maming i årskurs 3 hur de olika maskinerna fungerar.

Nilo Maming går i årskurs tre på industriprogrammet och visade hur fräsen fungerar.

Det går bra, jag visar eleverna hur fräsen funkar och så får de ställa frågor, sa Nilo Maming när han väntade in nästa grupp på tur.

Personal och elever på ekonomiprogrammet, samhällsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet berättade mer om programmen och bjöd också niorna på bland annat Jeopardy och små experiment på temat beteendevetenskap.

Urban Midenby berättade om samhällsprogrammet och gav eleverna en utmaning på temat beteendevetenskap, som är programmets inriktning.

När eleverna besökt två program var gav studie- och yrkesvägledare Jim Malmström nyfikna elever mer information om försäljnings- och serviceprogrammet (handelsprogrammet med nytt namn) som är planerat att starta höstterminen 2022.

Jag tycker att det är att vara här och kolla. Det gör att man kanske får lite mer koll på vad man vill gå för program sen, förklarade Leo Johansson som kollade in industri-, barn- och fritids- och försäljnings- och serviceprogrammet.

Nu är det dags för eleverna att gå hem och fundera vidare på vad som lockar mest inför de tre gymnasieåren. Den 15 februari är det sista dagen för ansökan till gymnasieskolans program.

På Wasaskolan erbjuds inför höstterminen 2022 industriprogrammet, ekonomiprogrammet, samhällsvetenskapliga programmet, teknikprogrammet, barn- och fritidsprogrammet och försäljnings- och serviceprogrammet. Dessutom med möjlighet att gå ishockeyprofil med både lokal (LIU) och nationell (NIU) intagning. Du som utövar en annan sport kan välja till idrotts- eller fotbollsprofilen för att under dina gymnasieår också utvecklas i din sport.