Nybyggda gymnastiksalen och de nya förskoleavdelningarna fylls med liv i Urshult

Nu står den nya gymnastiksalen redo att fyllas med liv i Urshult. Samtidigt har den svarta byggnaden med ockragula detaljer på skolområdet fått två nya förskoleavdelningar för totalt 36 barn på våningen över omklädningsrummen.

För knappt ett år sedan var upphandlingen färdig och det stod klart att den nya byggnaden på skolområdet i Urshult skulle rymma en ny, modern gymnastiksal för både skolelever och allmänhet samt två förskoleavdelningar.

De nya lokalerna innebär att vi kan samla våra verksamheter i bättre och mer verksamhetsanpassade lokaler än tidigare, säger skolans rektor Ola Kläfverud som förklarar att även gymnastiksalen är ett efterlängtat tillskott för bildningsförvaltningen och att han hoppas att den också ska gynna Urshultsborna.

Företaget Flexator byggde moduler i fabrik och i september förra året var det dags att påbörja arbetet på plats i Urshult. Omklädningsrum med duschbås och toaletter finns på entréplanet tillsammans med den nya gymnastiksalen och tillhörande redskapsförråd.

För att gymnastiksalen ska kunna användas till så många olika aktiviteter som möjligt valde man att bygga en storlek mellan den fullstora idrottshallen som är 20 gånger 40 meter och de små gymnastiksalar som ofta byggdes på skolor förr.

Alla små gymnastiksalar vi har haft i kommunen tidigare är 10 gånger 20 meter. Här har vi valt mellanmåttet 14 gånger 26 meter, men framför allt gått på en högre höjd. Då blir vi inte begränsade i vilka aktiviteter som kan utföras här, säger lokalstrateg Karin Berggren.

Det finns tre ingångar för besökare, från södersidan tar sig allmänheten in om de har bokat hallen medan skolans elever och personal går in genom sin entrédörr i norr från skolgården. För de som ska till förskolan är det ingången i på huset västra långsida som gäller.

Placeringen är väldigt bra. Byggnaden ligger nära de andra förskolorna vilket gör att de kan samnyttja utemiljön på ett bra sätt. Här kommer det att finnas parkeringar för allmänheten och byggnaden är lättillgänglig från skolan också, säger Karin Berggren.

Joachim Widerstedt från Tingsrydsbostäder har varit projektledare. Han berättar att man gjort hållbara val, bland annat när det gäller taket.

Det är ett 800 kvadratmeter stort sedumtak. Det gör takavvattningen bättre och belastar inte dagvattnet lika mycket. Det tar sex gånger längre tid för vattnet att rinna av än vad det gör på ett tegeltak. Dessutom är huset byggt med trä, både i stomme och fasad samt hallens ytskikt. I förhållande till många andra nya projekt har man använt ett minimum av cement och betong.

Den primära uppvärmningen är fjärrvärme. På söderväggen har också solceller monterats, de ska ge el till tekniska system.

För förskolans barn och personal har flytten varit efterlängtad.

Susannah Lundqvist är förskollärare.

Susannah Lundqvist är förskollärare

Det är jätteroligt, det ger oss fantastiska möjligheter att utveckla vår verksamhet, säger Susannah Lundqvist som är förskollärare på avdelningen Äppelbo.

Salen är nu bokningsbar för föreningar och allmänhet, bokning sker HÄR.

Gymnastiksal och förskoleavdelning.