Nyfikna nior besökte Wasaskolan

Elever från Dackeskolan, Idekulla skola och från Wasaskolans Introduktionsprogram fick under onsdagen prova på hur det är att gå på gymnasiet. Ungefär 160 elever fick välja två olika programinriktningar under förmiddagen.

Studie- och yrkesvägledare Jenny Persson på Wasaskolan var nöjd med dagen.

Att ha en prova på dag är ett sätt att visa upp skolan och ge en bild av hur en dag kan se ut.

Det har varit en del frågor, särskilt med tanke på att det saknats en studie- och yrkesvägledare på Dackeskolan.

Viggo Engström går på Dackeskolan och testade på en lektion på Ekonomiprogrammet.

Jag hängde med mina kompisar hit, jag är annars mest intresserad av ett Bygg- och anläggningsprogram.

Intresset för att testa på Ekonomiprogrammet och få information lockade många elever.

Det gick bra tycker jag. Fick frågor kring olika kurser och det är bra att kunna visa hur vi jobbar, säger Patrik Gustafsson, lärare i företagsekonomi och ansvarig för Ekonomiprogrammet.

Wasaskolan erbjuder åtta program med olika inriktningar. Både teoretiska utbildningar och praktiska som Vård- och omsorgsprogrammet. Ofta läser eleverna från olika program gemensamma kurser. Naturvetenskapsprogrammet ger en bred bas att stå på för eleverna.

Jag vill gärna bli läkare och då är det här programmet bra. Det är kul att få testa på lite olika program, tycker Evelina Johansson, till höger, Idekulla skola i Ryd.

Klasskompisen Wilma Johansson har redan bestämt sig för att utbilda sig till frisör och väljer Växjö som studieort eftersom programmet inte finns på Wasaskolan

Det är kul med ett kreativt yrke och så spelar jag innebandy och kan kombinera sporten med studierna.

Ehsan Afshar, till höger, från Dackeskolan var intresserad, dels av titta i mikroskopet men dels av det aktuella programmet.

Eftersom jag vill bli civilingenjör eller pilot är det Naturvetenskapsprogrammet jag kommer att välja. Har inte bestämt mig än om det blir Tingsryd eller Växjö. Eftersom jag spelar fotboll i Växjö kanske jag försöker att gå där, säger han.

Ramzan Karimi sitter bredvid och funderar på att bli läkare. Han kommer från Afghanistan och går Introduktionsprogrammet och ställde många frågor till läraren Ann Elofsson.

Jag vill veta vad jag behöver komplettera med för jag vill göra klart gymnasiet. Egentligen vill jag bli bilmekaniker, men min moster tycker att jag ska utbilda mig till läkare.

Det är lite speciellt med Ramzan eftersom han väntar på besked om uppehållstillstånd. Han har varit i Sverige i två år och nästa lördag får han veta om han får stanna. Beskedet är avgörande för hur hans framtid kommer att se ut.

Av de 160 som besökte Wasaskolan under onsdagen kommer troligtvis cirka hälften att söka in till skolan.

En del väljer skolor på annan ort, det är likadant för Wasaskolan, vi har exempelvis elever både från Växjö och Lammhult, säger Jenny Persson.

Här hittar du mer information om Wasaskolans alla program