Ovanlig daglig verksamhet

Inför jul passar Björkdungens dagliga verksamhet på att sälja dukar, påsar till glöggflaskor, fruktpåsar, tändpuckar, julgransmattor med mera som de producerat under hösten.

Denna gång var det Andreas Christoffersson och Tommy Lindahl som ansvarade för försäljningen. Andreas kunde redogöra för vem på Björkdungen som gjort vad.

- Det är en av deltagarna som broderat duken, säger Andreas Christoffersson.

Omsorgsassistent Zinita Gustafsson och försäljare för dagen Andreas Christoffersson hjälper en kund att få ner varorna i en påse.

Björkdungen är en av flera dagliga verksamheter som finns i Tingsryds kommun. Deras uppgift är att ge personer med utvecklingsstörning och andra funktionsnedsättningar en meningsfull vardag. På Björkdungen kommer omkring 20 personer varje dag för att sy, montera, packa material på uppdrag från olika företag på bygden. De flesta bor i gruppboenden i Väckelsång, men några kommer också från Tingsryd för att arbetsträna. Det som säljs i entrén på ICA i Väckelsång är sådant som de producerat förutom det dagliga arbetet.

- Det känns bra att sälja här, jag är ju också stamkund på ICA, säger Andreas Christoffersson.

Både han och Tommy Lindahl har arbetat med textiltryck på flaskpåskarna i säckvävstyg.
På försäljningsdagen var också omsorgsassistenterna Fredrika Petersson och Zinita Gustafsson med.

- Vi tycker att det viktigt att komma ut i samhället och visa att vi finns och vad vi gör, säger Zinita Gustafsson och visar upp en fruktpåse i textil för tre kronor.

Omsorgsassistent Zinita Gustafsson, deltagare Tommy Lindahl, och Andreas Christoffersson samt omsorgsassist Fredrika Petersson.

De är tacksamma för att de har möjlighet att ha några försäljningsdagar vid ingången till affären eftersom det är bra genomströmning.

Försäljare för dagen, Tommy Lindahl, visar upp fruktkassen av textil.

Tygkasse till frukten. Kassen har deltagarna sytt.

"Tändpuckar" perfekt för att göra en brasa.