Platssamverkan Ryd: Vi arbetar brottsförebyggande tillsammans!

Tingsryds kommun tillsammans med Polisen arbetar på många sätt för att alla våra medborgare ska känna sig trygga, i sin hemmiljö, men också när de rör sig ute i samhället. Under året görs en extra trygghetssatsning i Ryd, där den upplevda otryggheten historiskt sett är högre än för kommunen i sin helhet.

Under år 2024 har Tingsryds kommun beviljats medel från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) för att utveckla platssamverkan på utsatta platser i kommunen. Företaget Urban utveckling anlitades för att vara Tingsryds kommun och Polisen behjälpliga att utveckla det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i Ryd.

Urban utveckling inledde arbetet med en kunskapshöjande workshop under våren och har sedan gjort en förstudie genom intervjuer med nyckelaktörer i Ryd för att kartlägga och identifiera behovsbilden. I slutet av september anordnades en workshop för att samla berörda aktörer, däribland företagare, fastighetsägare och representanter från kyrkan, skolan och socialtjänsten. Workshopen gick ut på att gemensamt definiera en målbild och en strukturerad plan för det fortsatta arbetet.

Nu pågår arbetet med att skapa en robust organisation och ett förslag på hur platssamverkan i Ryd kan utformas på bästa sätt. Urban utveckling kommer att ge konkreta rekommendationer och därefter kommer samverkan att fortsätta under ledning av Tingsryds kommun tillsammans med Polisen.

 

Samling av sittande personer

 

Det här är platssamverkan:

Platssamverkan handlar om att samla olika aktörer med deras specifika resurser, kompetenser och kunskaper för att arbeta med trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder inom en geografiskt avgränsad plats. Platsen utgörs ofta av ett centrumnäraområde, men kan ibland även innefatta större bostadsområden eller en hel stadsdel. Det är den specifika platsens behov som avgör vilka aktörer som bör delta. Gemensamt för alla deltagande aktörer är att de ska ha rådighet att arbeta mot hela eller delar av den gemensamma målbilden.

Syftet med den lokala platssamverkan varierar beroende på problembild och lokala förutsättningar, men några vanligt förekommande mål med att initiera platssamverkan är att:

  • Minska den upplevda otryggheten: Genom riktade insatser som ökar synligheten och närvaron av aktörer samt förbättringar av den fysiska miljön kan invånarnas upplevelse av trygghet stärkas.
  • Stärka det lokala näringslivet: Genom samarbete och gemensamma insatser för att öka tryggheten och trivseln skapas en mer attraktiv plats för företag att växa och utvecklas.
  • Arbeta mot öppna drogscener: Samordnade insatser kan försvåra för droghandel och missbruk, vilket bidrar till en säkrare och mer trivsam miljö.
  • Arbeta med gemensam skötsel och renhållning: Genom att koordinera underhåll och renhållning kan platser hållas i bättre skick, vilket i sin tur främjar trygghet och trivsel.
  • Öka informationsdelningen till polis och kommunala verksamheter: En effektiv informationsdelning mellan aktörer kan bidra till snabbare och mer effektiva åtgärder mot otrygghet och brottslighet.

Källa: Urban Utveckling