Rådgivarnas mål: Ge fastighetsägare rätt verktyg för att energispara

Vilken är den mest optimala uppvärmningen? Hur kan jag minska elkostnaderna? Är solceller en bra idé? Som medborgare i Tingsryds kommun har du möjlighet att få kostnadsfri hjälp med dina frågor av en energi- och klimatrådgivare. Tingsryds kommun erbjuder stöd gemensamt med Blekingekommunerna.

Emil Lind är en av två energi- och klimatrådgivare som erbjuder råd och stöd i Tingsryds kommun. Han förklarar att omvärldsläget har stor inverkan på vilka frågor som dyker upp hos medborgarna.

Den vanligaste frågan rör uppvärmning, att man vill få ner sina kostnader eller att det är dags att byta ut sitt värmesystem. Fram till energikrisen var solceller det vanligaste, men sedan dess har det varit uppvärmning. Vi får också en del frågor om bidrag till olika satsningar som exempelvis laddplatser, energieffektivisering och solceller, säger han.

Rådgivningen till privatpersoner inleds med ett telefonsamtal. Finns det saker som behöver få en genomgång på plats så görs därefter ett hembesök. Emil Lind menar att de råd som ges alltid är individuella och att man måste se till fastighetens och dess ägares förutsättningar.

Utifrån det kommer vi in på hur man kan få ner energianvändningen. Det kan vara rutiner som är helt kostnadsfria, mindre investeringar där man köper någon enkel pryl eller byter ut någon teknik. Eller så kanske det krävs en större investering, som att byta ut ett helt uppvärmningssystem, säger han och fortsätter:

Det handlar om prioriteringar. Någon är kanske intresserad av solceller, men så ser vi att de har en värmepump som måste bytas ut inom några år. Klarar de av att investera 200 000 på solceller och sedan ytterligare 150 000 för en värmepump eller ska de vänta med solceller?

Ett annat råd, speciellt hos äldre som bor ensamma, kan vara att stänga dörrar till vissa delar av huset som ändå inte används. Genom att sänka temperaturen där kan de spara pengar under årets kalla månader.

Vilken uppvärmningskälla man har är inte heller det enda att fundera kring. Hur underhållet av fastigheten ser ut i övrigt spelar stor roll. Emil Lind menar att det är viktigt att väga in hur ventilationen fungerar, när tak och fasad byttes liksom hur dörrar och fönster mår.

På samtliga bibliotek finns en energikassar att låna. I kassarna finns värmekamera som visar byggnadens värmeläckage, energimätare som enkelt kopplas till apparater för att mäta energianvändningen, en hygrometer som visar temperatur och luftfuktighet i byggnaden samt en rökpenna som används för att upptäcka drag vid fönster och dörrar.

Kontakta ditt bibliotek för att låna en kasse!

Exempel på saker som energi- och klimatrådgivarna kan hjälpa dig med:
  • Hur du kan minska energianvändningen i ditt hem.
  • Vilka för- och nackdelar det finns med olika uppvärmningssystem.
  • Hur du kan använda solenergi för värme, varmvatten och el.
  • Vad du bör tänka på när du ska renovera eller bygga nytt
  • Vilka lampor det finns och hur du kan inreda med ljus efter behov.
  • Vilka aktuella bidrag och stöd det finns att söka på energiområdet.
  • Behöver du batterier till dina solceller och hur fungerar det.
  • Rådgivningen omfattar även transporter, som vad du ska tänka på och vilka stöd som finns vid installation av laddplatser för bilar.

Läs mer om energi- och klimatrådgivarna här: Energi- och klimatrådgivningen i Blekinge och Tingsryd