Så här jobbar Tingsryds kommun för att minska smittspridning gällande coronapandemin.

Det kommer just nu en hel del frågor om hur Tingsryds kommun jobbar för att minska smittspridning bland våra omsorgstagare. Personalen inom vård och omsorg jobbar enligt nationella riktlinjer för basal vårdhygien eftersom det alltid är viktigt att förhindra att smitta sprids.  Det innebär bland annat att samtlig personal har arbetskläder som byts och tvättas varje dag. De tvättar och spritar händerna med handsprit och använder handskar och plastförkläden när det behövs. Med anledning av coronapandemin har vi lagt till rutiner för hur medarbetare ska skydda sig vid misstänkta och konstaterade fall av covid-19.

Vilken skyddsutrustning använder vi?

Tingsryds kommun följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare i Region Kronoberg. Det innebär att våra medarbetare använder extra skyddsutrustning vid misstänkta och konstaterade fall av covid-19. Skyddsutrustningen består av antingen heltäckande visir och som vid behov kombineras med munskydd eller skyddsglasögon och munskydd. Vi använder också engångsförkläde med eller utan ärm beroende på vilken vård som ska utföras. Handskar används vid risk för kontakt med kroppsvätskor, vid smutsigt arbete och vid kontakt med desinfektionsmedel. Vi har inte brist på skyddsutrustning i Tingsryds kommun och våra medarbetare har tillgång till den skyddsutrustning som rekommenderas.

Varför använder vi inte munskydd hela tiden?

Vid misstänkt eller konstaterad smitta ska munskydd enligt rekommendation bara användas när personal arbetar närmare än en meter med en omsorgstagare. Munskydd som används felaktigt kan öka risken för smittspridning. Det beror på att coronaviruset smittar genom dropp- och kontaktsmitta. Kontaktsmitta kan till exempel vara, när en medarbetare som håller på att insjukna men inte har utvecklat symptom eller är en symptomfri smittbärare rör vid sina ögon, näsa eller mun och därefter rör vid omsorgstagaren eller omgivningen utan att tvätta och sprita händerna.  Munskydd kan vara obekväma, klia och hamnar ibland på sned. Det är då stor risk för att röra vid näsa, mun eller ögon och omedvetet sprida smitta vidare.

Smittspridning förhindras bäst genom att personal med symptom (luftvägsymptom, feber eller muskelvärk) stannar hemma från jobbet. Våra medarbetare ska inte arbeta när de har symptom och stannar alltid hemma i ytterligare två dygn efter att de är symptomfria för att undvika smittspridning.

Vi testar för att upptäcka tidiga fall och minska smittspridning

För att skydda våra omsorgstagare och vår personal tar vi alltid prover på omsorgstagare med omfattande vård- och omsorgsbehov och som insjuknar i luftvägsymptom, feber eller muskelvärk.

Omsorgstagare i särskilt boende som misstänks ha, eller har testats positivt för covid-19 vårdas i sitt rum eller i sin lägenhet med stängd dörr. Samtliga måltider serveras på rummet eller i lägenheten och antalet personer som vårdar omsorgstagaren begränsas. Omsorgstagaren får inte heller vistas i allmänna utrymmen. Även i hemvården begränsar vi antalet medarbetare som vårdar omsorgstagaren och vi avråder från besök vid misstänkt eller bekräftad covid -19.

Besöksförbud och begränsade kontakter

Sedan 1 april är det besöksförbud på våra särskilda boenden inom äldreomsorgen och gruppboende. Vi uppmanar också till en begränsad kontakt med omsorgstagare med hemvård enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att personer över 70 år och de i riskgrupp ska skyddas. Vi har stängt träffpunkter, dagverksamhet och restauranger tills vidare.

Om du som anhörig ändå vill komma i kontakt med en boende hjälper vi gärna till att ordna samtal via Skype eller Facetime, eller en promenad. För en promenad behöver du vara symptomfri och ni bör hålla avstånd från varandra.

Om du har frågor eller funderingar, kontakta gärna en sjuksköterska via kommunens växel på medborgarkontoret på telefonnummer 0477- 441 00.

Tack för att vi hjälps åt att minska smittspridningen!

Elsa Bengtsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS.

Martin Hansson, vård- och omsorgschef