Smart teknik håller koll på ditt vatten

Det smarta sensornätet i Tingsryds kommun har börjat sin utveckling i Yxnanäs. Nu slipper vattenabonnenterna på orten att läsa av sin vattenmätare manuellt och med hjälp av sensorn så kan även läckor upptäckas snabbt.

Den första basstationen för lora-nätet i Tingsryds kommun har nu installerats i YxnanäsI samband med detta har man installerat 43 vattenmätare med inbyggda LoRa-sensorer. Sensorerna läser av vattenförbrukning och vattenabonnenterna slipper att läsa av mätaren manuellt. 

–  Det blir lättare och enklare för både abonnenterna och kommunen. I framtiden ska alla abonnenter ha den här typen av vattenmätare. I dagsläget baseras kommande årsförbrukning och fakturor på en avläsning per år. Det kräver väldigt mycket arbetstid att få in uppgifterna manuellt så detta blir väldigt smidigt. På sikt kan då varje månadsfaktura regleras av hur mycket vatten hushållet använde föregående månad, säger Carina Axelsson, va-chef i Tingsryds kommun.  

Genom att ha tillgång till datan över vattenförbrukningen så kan även kommunen se om något oväntat som en läcka har uppstått. 

– Vi hade faktiskt ett sådant exempel i helgen. Det var en fastighet som hade en större vattenförbrukning än vanligt. Det visade sig efter en koll att det var en toalett som hade börjat läcka. Sensorn är bra ur säkerhetssynpunkt också, både för kommunen och abonnenten, säger Carina Axelsson. 

–  Yxnanäs är en mindre ort och det här visar att smart teknik är för hela Sverige, inte bara för tätorterna. Det är oerhört viktigt att kunna nå ut till hushållen utanför tätorterna också och där är LoRa överlägset bäst i dagsläget, berättar Håkan Halléhn på Wexnet som jobbar med projekt inom Internet of Things (IOT). 

Tekniken som används kallas LoRaWAN och är en standardiserad teknik som kännetecknas av lång räckvidd, låg energiförbrukning och säker dataöverföring. LoRa har snabbt blivit den ledande tekniken för IOT över hela världen, och i Sverige har tekniken främst varit tillgänglig i storstäder, men nu satsar man även på landsbygden.