Stoppa smittspridningen bland unga i kommunen

Tingsryds kommun ser mycket allvarligt på smittspridningen av coronaviruset bland unga i kommunen. Därför kommer kommunen att ha vuxna att röra sig ute bland ungdomarna under Valborgshelgen.

Vi kommer att utgå från Kulturverkstan i Tingsryd och röra oss runt där samlingar kan finnas. Vi är närvarande och vi påminner om att ungdomarna nu tar ansvar för smittspridningen och följer de riktlinjer som gäller enligt Folkhälsomyndigheten, säger Sofia Kumlin Rylow, chef för arbete och lärande.

Det är i åldrarna 15 – 19 som smittspridningen är mest omfattande och ligger på en fortsatt hög nivå jämfört med förra veckan. Även unga vuxna ligger fortsatt högt. Det handlar i första hand om den brittiska varianten.

Under Region Kronobergs presskonferens under fredagen meddelade Christian Blomkvist att läget gällande smittspridningen i Kronobergs län är fortsatt allvarligt och manade till att fortsätta med restriktionerna så att allt görs för att minska smittspridningen där Kronoberg nu tillhör de tre län som ligger i topp.

Undvik att samlas i större grupper, håll avstånd, stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk och tvätta händerna.

Skolorna

Bildningschef Patrik Grimmesjö är bekymrad för utvecklingen som påverkar skolverksamheten.

Skolorna kämpar just nu för att kunna hålla öppet och undervisningen igång, men just nu går utvecklingen åt fel håll och både terminen och skolavslutningen är i farozonen på grund av lärare och barn som insjuknar i covid-19.

Föreningar

Region Kronoberg och Tingsryds kommun vädjar även till föreningarna, att vidta extra försiktighetsåtgärder!
Smittspridningen bland ungdomar i åldrarna 14-19 år har aldrig varit värre och man ser även smittspridning i mellanstadieåldrarna också.
De bifogade bilderna visar statistik från i måndags (26 april) och siffrorna har försämrats ytterligare sedan dess.
För allas bästa - tänk efter på hur vi alla kan hjälpas åt att minimera riskerna!
Gör vi allt vi kan?
  • Samåk inte till och från träningarna
  • Undvik närkontakt
  • Utför gärna aktiviteten i mindre grupper
  • Inga gemensamma ombyten
  • Stanna hemma vid minsta symptom
Era ungdomar i föreningslivet går också i skolan.
Skolorna kämpar just nu för att kunna hålla öppet och undervisningen igång - men det är en stor utmaning när både lärare och elever är sjuka i covid-19.

Föreningar får fortsätta bedriva träningsverksamhet förutsatt att restriktionerna efterföljs.

Barn och ungdomar födda 2002 och senare får träna inomhus.

Födda 2001 och tidigare får endast bedriva träning utomhus. (Gäller dock inte de som ägnar sig åt yrkesmässig idrott).

Riksidrottsförbundet och folkhälsomyndigheten gick i onsdags ut med nyheten att barn och ungdomar ges möjlighet till enstaka matcher och tävlingar.
I region Kronoberg tas denna möjligheten bort då man anser att smittspridningen är allt för omfattande just nu, detta regionala beslut gäller till den 16/5-21 i första hand och kan komma att förlängas beroende på hur smittspridningen ser ut.
Vi ber er att kämpa vidare och att vidta extra försiktighetsåtgärder - nu är det viktigare än någonsin!
Så att vi på sikt kan få komma i gång med spel och tävlingsverksamhet igen!
Frågor och funderingar på vad som gäller för just er verksamhet, så vänd er antingen till undertecknad, Smålandsidrotten eller ert specialidrottsförbund.