Tillsammans i Tingsryds kommun - språkcafé och dess betydelse

Projektet Tillsammans i Tingsryds kommun är ett integrationsprojekt som genomförs med syfte att främja tredjelandsmedborgare i dess etablering på den svenska arbetsmarknaden. Huvudmålet är att få tredjelandsmedborgare att komma närmare en sysselsättning, antingen på arbetsmarknaden eller via studier. Projektet medfinansieras av Europeiska unionens Asyl-, Migrations-, och integrationsfond.

Projektet är i slutspurten, med endast några månader kvar av projekttiden är ett av fokusområdena språkträning.
En satsning i projektet som löpande har pågått under projekttiden är projektets språkcafé där det erbjuds ett tillfälle för deltagarna i projektet att träffas och öva på sin svenska.

Asmeret Fikadu Feki är språkstöd i projektet, och hon har ansvaret för språkcaféet.
”Det är viktigt att ha dessa tillfällen med språkcafé. På lektionerna under veckorna hinner de inte prata så mycket svenska. Jag märker stor skillnad på språket hos de som kommer hit på fredagarna. De utvecklas så mycket när de utmanas att hela tiden använda svenskan, och de vågar detta när det är en mindre grupp. Det är ett lättsamt sätt att träna på språket, och en viktig del i projektet berättar Asmeret"

Varje fredag eftermiddag samlas alla för att samtala och träna på det svenska språket, detta med stöd av olika teman och frågeställningar. Veckans tema är ”djur”

  • Är det någon som har djur hemma?
  • Vilka djur hittar vi i skogen och vilka bor i havet?
  • Skillnader på djur i Sverige och i hemlandet?
  • Vilka djur finns i hemlandet, som vi i Sverige endast kan hitta i djurparker?

"Jag brukar vara med på språkcafét, det har hjälpt mig mycket med att lära mig språket. Här får jag öva på min svenska och jag får också höra uttal på orden.
Hemma övar jag mycket svenska, jag har ofta min tv igång och lyssnar på nyheterna, och har svenska inställt som språk i min telefon. Jag studerar på SFI, och tränar så mycket jag kan hemma.
Och att komma till stationen varje fredag har hjälpt mig att våga använda svenskan mer, jag vågar prata med mina grannar och jag tycker det är roligt och lär mig hela tiden. Att ha olika teman varje vecka hjälper mig att lära mig olika saker om Sverige, berättar Tsaga Tewelde"

Det är spännande diskussioner, reflektioner och ett och annat glatt tillrop som hörs.
Alla försöker i största möjliga mån att prata svenska. De hjälper varandra att hitta rätt ord, eller översätta enstaka ord, och fokus ligger hela tiden på att använda det svenska språket.

"Jag försöker vara med så ofta jag kan, och förutom språkcaféet så tränar jag mycket svenska genom att prata med mina barn och att lyssna på nyheterna på tv. Under språkcaféet så försöker jag skriva ner ord och meningar, för att komma ihåg och även för att träna på att skriva på svenska säger Hassan Dilal"

                                            Klicka på bilderna för att se dem i större format

Vi har tidigare presenterat språkcafé och med fokus på volontärer, läs mer HÄR.

Loggor och slogan